Datum objave: 15. Srpanj 2019

Šibensko - kninska županija u Dalmaciji ulaže daleko najmanje novca u poticanje turizma i ostalog gospodarstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Ukupna proračunska ulaganja u poticanje razvoja, potpore i jačanje turizma, poljoprivrede i gospodarstva, promatrano i u apsolutnom iznosu i po glavi stanovnika iz proračuna Šibensko - kninske županije daleko su najniža od svih županija u Dalmaciji i to u pravilu po nekoliko puta, upozorava Joško Šupe, predsjednik ŽO SDP -a Šibensko - kninske županije i tvrdi da se župan Goran Pauk hvali otvorenošću županijskog proračuna pa su u njega zavirili, ali po zaključcima koji se nameću, ističe, bolje da nisu.

 

Za poticanje razvoja turizma u Šibensko - kninskoj županiji izdojeno je se iz županijskog proračuna od 2015- do 2019. godine oko 1,9 milijuna kuna ili 18,35 kuna po glavi stanovnika, dok u Zadru to iznosi oko 35,2 milijuna kuna ili 28,3 kuna per capita a u Dubrovačko - neretvanskoj županiji oko 5,6 milijuna kuna odnosno 45,96 kuna po glavi stanovnika. Bolji odnosi nisu ni kada je riječ o ulaganju u poljoprivredu - u Šibensko -kninskoj županiji ta ulaganju iznose 121,80 kuna po glavi stanovnika, u Zadarskoj županiji 429,5 a u Dubrovačko neretvanskoj ipak manje nego u Šibenskoj - 69,05 kuna. U slučaju jačanja gospodarstva ulaganja su u ostalim dalmatinskim županijama mnogostruko veća - u Šibensko - kninskoj 90,8 kuna po glavi stanovnika. u Zadarskoj 481,4, u Splitskoj 828,3, a u Dubrovačko - neretvanskoj 482,4 kuna per capita.

 

 

Šupe postavlja pitanje županu jesu li mu i u ovom slučaju, kao kod, kako je izjavio, sanacije opasnih izvora zagađenje u Kninu i čime vezana ruke i kako namjeravati ispuniti razvojni cilj konkurentnog i polifunkcionalnog gospodarstva iz Strategija razvoja koji glasi:

 

“Planirano unaprjeđenje turističke ponude zajedno s razvojem selektivnih oblika turizma, unaprjeđenje prerađivačke i ekstraktivne industrije, razvoj sektora inovacija i istraživanja (uz razvoj poduzetničke infrastrukture), stvaranje pozitivnog investicijskog okruženja te razvoj primarnih djelatnosti sveobuhvatno će dovesti do povećanja konkurentnosti gospodarstva Šibensko-kninske županije, a širokim spektrom djelatnosti ostvarit će se njegova diversificiranost i polifunkcionalnost.”


Zar stvarno mislite da se to može ostvariti ovakvim načinom upravljanja proračuna s Vaše strane jer vidimo da su nam ulaganja u odnosu na susjednu Zadarsku županiju čak 165 milijuna kuna manja, a promatrajući po glavi stanovnika gotovo 5 puta manja", pita Šupe župana Pauka .  

Iz kategorije: Županija info