Datum objave: 12. Lipanj 2019

Projekt Blue Kep: Šibenski učenici stjecali znanje i iskustvo u Italiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Osmero učenika šibenske Prometno - tehničke i Industrijsko - tehničke škole boravili su 40 dana u Italiji, na učeničkoj razmijeni u sklopu „BLUE KEP” projekta prekogranične suradnje gdje su pohađali i nastavu i imali stručnu praksu, a njihovi učenici su s istim ciljem boravili i u Šibeniku.
 

Iskustva učenika i škola koje sudjeluju u tom projektu su pozitivna , kako su danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, na završnoj konferenciji kazali predstavnici svih triju srednjih škola koje su sudjelovale. 

Jakov Bezić, Bruno Ivičin i Josip Radić, učenici Prometno - tehničke škole su su pohađali nastavu u srednjoj školi "Galvani u Trstu, a praksu su odradili u tvrtki Ocean Trip e Mare.

"Bilo je to vrlo dragocjeno iskustvo. Mi smo pomorski nautičar i tamo smo pohađali nastavu u tom usmjerenju. Programi su slični, ali oni imaju bolji pristup, bolje simulatore i više prakse", kazali su nam.

Luka labor, učenik 2. razreda Industrijsko č- tehničke škole, usmjerenje brodski električar, bio je u školi I.S.I.S. „Brignoli – Einaudi – Marconi“ iz Staranzana, a stručnu praksu je odradio u tvrtki Monte Carlo Yacht u Monfalconeu.
"Bio sam u njihovoj nautičkoj školi i u tvrtki Monte carlo Yahts u Molfacomeu. Vidio sam što točno brodski električar radi na brodu i upravo je to ono što želim raditi. Moram reći da je njihovo školstvo razvijenije, da su bolje opremljeni i da imaju puno više prakse, ali Šibenik je Šibenik", kazao nam je Luka i dodaje da svima preporučuje takvo iskustvo.

"Putem ovog projekta potiče se mobilnost učenika te se u tu svrhu provodi razmjena 19 učenika iz hrvatskih te 20 učenika iz talijanskih srednjih tehničkih škola aktivnih na području plavog rasta, točnije iz sektora nautike, brodogradnje i brodostrojarstva. Uz učenike iz Istarske i Splitsko-dalmatinske županije, na razmjenu u Italiju je putem ovog projekta poslano i ukupno 8 učenika iz Industrijsko – obrtničke, Tehničke i Prometno tehničke škole u Šibeniku. Cilj ovog projekta jest putem suradnje talijanskih i hrvatskih obrazovnih institucija, poboljšati razmjenu znanja i ljudskih resursa te time pozitivno utjecati na gospodarski razvoj cijelog prekograničnog područja.", kazala je Karmen Crnica, voditeljica tog projekta u Razvojnoj agenciji u Šibeniku.

 

Mira Lepur, ravnateljica RA Šibensko - kninske županije je istaknula kako je taj projekt sukladan s drugim projektima razvoja centara izvrsnosti u Šibeniku te da je riječ o zanimanjima na koja se odnosi takozvani plavi rast.
"To su zanimanja vezana za nautiku, more, akvakulturu. Ta grana danas u svijetu stvara prihod od oko 556 milijardi eura i generira oko 3,5 milijuna radnih mjesta i kao takva je i nama vrlo interesantna", kazala je.


Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, a projektni partneri su uz Javnu ustanovu Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, koja projekt provodi na području Šibensko-kninske županije, organizacija Informest iz regije Friuli Venezia Giulia; Regija Marche; Jadransko-jonska euroregija; Istarska županija te Javna ustanova RERA SD iz Splitsko-dalmatinske županije.  

Iz kategorije: Županija info