Datum objave: 30. Svibanj 2019

Šibenski stručnjaci i znanstvenici aktivno sudjelovali na međunarodnoj konferenciji "Dani upravljanja krizom"

Diana Ferić
Diana Ferić

Više stručnjaka i znanstvenika iz Šibenika sudjelovalo je i sa svojim predavanjima na 12. međunarodnoj znanstveno stručnoj konferenciji 'Dani kriznog upravljanja' koje se protekla tri dana održavalo u Šibeniku, a raspravljalo se o brojnim temama iz područja sigurnosti, zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Među njima su bili dr.sc. Branko Peran, dr.sc. Kristina Vukošić Popov, Milovan Kević, Danijela Erceg, Dargo Duki, Dražen Bilać te dr.sc. Ljuljana Zmijanović.

Unutar tematskih područja značajno mjesto zauzeo je panel Sigurnost okoliša i održivost, dizajniran po principima interdisciplinarnog pristupa kroz izlaganja znanstvenika iz raznih područja ekonomije, informatičkih tehnologija i drugih znanstvenih disciplina što je očekivano rezultiralo zanimljivom diskusijom nakon izlaganja. 'Upravljanje ekosustavima i transformativna djelovanja' bila je temom izlaganja znanstvenice dr.sc. Ljiljane Zmijanović.

 

"Povećanje pritiska ljudske populacije, eksploatacija, zagađenje i klimatske promjene već dovode neke ekosustave iznad kritičnih pragova. Povratak stabilnim uvjetima mogao bi biti težak, ako ne i nedostižan cilj. Vraćanje oštećenih ekosustava težak je i složen zadatak. Sve su prisutniji globalni napori da se odrede 'planetarne granice', koje su namijenjene za definiranje 'sigurnog operativnog prostora' (safe operating space) za čovječanstvo u odnosu na Zemljine sustave. Istraživanje se bazira na razvoju interdisciplinarnog pristupa usmjerenog ka razumijevanju funkcioniranja ekonomskih procesa i socijalno - ekoloških. S jedne strane, upravljanje ekosustavima mora imati jasan cilj, što se utvrđuje kao konačna odluka; ali također ima prilagodljivost na promjenjive potrebe i nove informacije, koja se može modificirati u skladu sa stvarnim stanjem. Iako obnova ekosustava i upravljanje ekosustavom tvore kontinuum i često koriste slične vrste intervencije, ekološka obnova ima za cilj pomoći ili pokrenuti oporavak, dok upravljanje ekosustavom namijenjen je jamčenju nastavka dobrobiti obnovljenog ekosustava", istaknula je dr.sc. Ljiljana Zmijanović.

 

U Amadria Parku Šibenik bilo je podignuto i veliko šatorsko naselje u kojemu su bili smješteni studenti Veleučilišta Velika Gorica, Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Sveučilišta Sveti Kliment Ohridski Bitola (Sjeverna Makedonija) te studenti iz nekoliko europskih zemalja.

Na programu nastave i vježbi u sklopu međunarodne konferencije naglasak je bio na onečišćenju mora i zaštiti okoliša kao i na korištenju osobne zaštitne opreme i postupaka prilikom otklanjanja onečišćenja mora i obale. Konferencija DKU 2019. okupila je i oko dvjesto sudionika iz desetak europskih zemalja. Službeni dio konferencije otvorio je izaslanik Predsjednice Republike Robert Mikac, član Vijeća za domovinsku sigurnost. Na otvorenju je bio izaslanik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, župan Šibensko – kninske županije Goran Pauk, zamjenici gradonačelnika Šibenika i Velike Gorice Danijel Mileta i Ervin Kolarec, te brojni drugi uzvanici. Dekan Veleučilišta Ivan Toth zahvalio je svim sudionicima konferencije, te uručio plakete zahvale partnerskim ustanovama. U radnom dijelu programa otvorenja održana su dva pozvana predavanja; dr. sc. Filip Dragović: Schengen i EU – policijska suradnja i doc. dr. Armin Kržalić: Migracije u javnom diskursu (BiH). Uvodnim panelom predsjedavao je predsjednik Znanstvenog odbora konferencije dr. sc. Siniša Tatalović.

 

U sklopu višednevne konferencije održan je drugoga dana okrugli stol pod nazivom „Provedba evakuacije kao posljedice velikih šumskih požara“, koji je moderirao pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut. Okrugli stol je okupio relevantne stručnjake iz područja sigurnosti, civilne zaštite, vatrogastva i udruga građana, te kroz stručnu i otvorenu raspravu identificirani su glavne problemi kod pripreme i provedbe evakuacije, te su kroz zaključke predložene mjera za sustavnu plansku pripremu kao i za brzu i efikasnu provedbu evakuacije zbog velikih požara otvorenog prostora. Okrugli stol završio je s primarnim zaključkom kako je evakuacija, kao mjera civilne zaštite, složena aktivnost, koja mora biti unaprijed definirana, planski pripremljena i provedena u najkraćem mogućem roku kako bi se zaštitili ljudski životi.   

Iz kategorije: Županija info