Datum objave: 21. Svibanj 2019

Muzej drvene brodogradnje u Betini osvojio europsku nagradu za očuvanje baštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Muzej betinske drvene brodogradnje osvojio je prestižnu nagradu Europske unije za kulturnu baštinu European Heritage Award / Europa Nostra 2019. koju dodjeljuje Europska komisija. Betinski Muzej jedini je nagrađeni iz Hrvatske, a nagradu je osvojio u kategoriji Edukacija, učenje i podizanje svijesti o kulturnoj baštini.

"Izuzetno smo ponosni što je naš Muzej prepoznat kao vrijedan čuvar i nositelj kulturne baštine našeg otoka i šireg područja. Smatramo da smo svojim radom uvelike pridonijeli prepoznatljivosti i promicanju betinske brodogradnje kao i cjelokupne maritimne kulture RH", kažu u Muzeju betinske drvene brodogradnje.
Nagradu je dobilo 25 laureata iz 16 zemalja koji su prepoznati po svojim impresivnim postignućima u zaštiti baštine, istraživanju, predanom radu i edukaciji, usavršavanju i podizanju svijesti. Pobjednici će biti nagrađeni na svečanoj dodjeli Nagrada europske baštine 29. listopada u Parizu tijekom Kongresa europske baštine.
U strahu od nestajanja brodogradnje, koja je osnovica kulture samog mjesta gotovo tristo godina, 2011. godine lokalna zajednica poduzela je mjere i formirala udrugu Betinska gajeta 1740. Muzej betinske drvene brodogradnje kao ustanova posvećena pomorskoj baštini regije osnovan je 2015. godine.

 

Muzejski stručni tim, zajedno s udrugom Betinska gajeta 1740, prikupio je predmete za zbirke i snimio kazivanja brodograditelja, jedriličara, povjesničara i lokalne zajednice. Muzejske zbirke su svjedoci velikodušnosti lokalnog stanovništva i njihove ljubavi prema baštini. Brojni prikupljeni predmeti su donacije, a mnogi muzejski tekstovi i video materijali uključuju Betinjane koji su rado podijelili svoje priče i iskustva. Betinski muzej je puno više od prikazanih zbirki. Zaposlenici Muzeja organiziraju i sudjeluju u folklornim prikazima, jedrenju i veslačkim regatama, radionicama, predavanjima i brojnim drugim kulturnim događanjima koja za cilj imaju brodograditeljsku tradiciju održati živom.

Projekt osnažuje poimanje mora kao vitalne komponente europske baštine i jača veze zajednice s njom. Također naglašava važnost svih aspekata pomorske kulture u svakodnevnom životu u regiji, navodi žiri.
  

Iz kategorije: Županija info