Datum objave: 14. Siječanj 2019

30. obljetnica tragične smrti Isusovog poete koji je kao svećenik služio samo u Šibenskoj biskupiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Zanimljiva inicijativa "30 misa za 30 godina" potaknuta je u povodu 30. godišnjice tragične smrti tragične smrti vlč. Nenada Mirka Novakovića koji je bio upravitelj Župe Zablaće, kod Šibenika, služio je kod sestara milosrdnica u Šibeniku, bio župni pomoćnik u Župi Srca Isusova u Šibeniku, a od 1986. postaje župnik u Betini na Murteru. Poginuo je 17. siječnja 1989. godine u prometnoj nesreći na Jadranskoj magistrali kod Žaborića na putu u Prhovo u župi Primošten - Stanovi gdje je trebao služiti sv. Misu. Nenad Mirko Novaković, rođen 1. studenoga 1957. godine u Sladojevcima (Slatina).

 

Od četvrtka 17. do nedjelje 20. siječnja diljem Hrvatske, BiH i dijaspore bit će slavljene mise, a veliki dio njih slavit će njegovi kolege svećenici i biskupi. Sveta misa za vlč. Nenada Mirka Novakovića bit će 17. siječnja i u njegovom rodnom mjestu, sladojevačkoj župnoj cvrkvi sv. Barbare.

Prijatelji pokojnog svećenika priredili su zbirku pjesama "Isusov poeta", i to je prva objavljena zbirka sladojevačkog svećenika. U njoj se nalazi 70-ak odabranih pjesama, a kao ilustracije u knjizi korišteni su njegovi rukopisi, a nakladnik je Glas koncila.

Napisao je oko 400 pjesama od kojih je dio objavljen u časopisima: Spectrum, Glas Koncila, Katolička obiteljska revija Kana i Naša ognjišta. Pisao i prozna djela koja su uglavnom objavljena u Spektrumu, časopisu studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Za života je pripremao, ali na žalost ih nikada nije objavio, desetak zbirki poezije. Posthumno, povodom 30. obljetnice smrti njegovi prijatelji priredili su zbirku "Isusov poeta" u kojoj se nalazi 70-ak odabranih Nenadovih pjesama. Kao ilustracije u knjizi korišteni su njegovi rukopisi.


 

Iz kategorije: Županija info