Datum objave: 18. Prosinac 2018

Počela akcija "Mir i dobro":Lani nije bilo ranjavanja od pirotetnike,neka tako bude i ove godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Policijska uprava Šibensko – kninska od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. provodi operativnu akciju «MIR I DOBRO». Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Lani na području ove Policijske uprave nije zabilježen niti jedan slučaj stradavanja osoba od pirotehničkih sredstava, dok je godinu ranije, dakle 2016./2017.g. zabilježen jedan slučaj i to je lakše tjelesne ozljede zadobilo dijete, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u PU šibensko – kninskoj.

Prošle godine tijekom akcije „MIR I DOBRO“ oduzeta su 42 komada pirotehničke galanterije i 182 komada različitog streljiva, te su utvrđena tri prekršaja za koja su prijavljene četiri maloljetne osobe.

 

Godinu dana ranije je zaplijenjeno 103 komada pirotehničke galanterije i 26 komada streljiva, te su utvrđena četiri prekršaja za koja su prijavljene četiri maloljetne osobe.

„Stoga, kao i do sada, u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme apeliramo na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava na način kojim se može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana.Posebno apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improviziranih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice“, rečeno je na konferenciji za novinare.

Policija upozorava građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su bili uzrokom ozljeđivanja, a što potvrđuju naši statistički pokazatelji i za 2016:/2017. godinu kada je na našem području u ovo vrijeme, zbog nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu jedan maloljetnik lakše ozlijeđen.

Treba znati i ovo:
- Pirotehnička sredstva namijenjena za vanjsku uporabu na otvorenim prostorima, kategorije F2 u koje spadaju petarde, žabice, manje rakete i drugi slični proizvodi, i kategorije F3, u koje spadaju rakete, fontane, vodopadi, petarde s bljeskom i drugi slični proizvodi, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18. godina
- Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava dozvoljena je građanima starijim od 18. godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.
- Pirotehnička sredstva kategorije F2,F3,T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.
- Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4,P1,P2,T1 i T2 za osobne potrebe.

O kakvim se pirotehničkim sredstvima radi, odnosno koje su kategorije, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer pirotehnička sredstva moraju biti označena vidljivom, čitljivom i neizbrisivom oznakom na hrvatskom jeziku koja sadrži: naziv i vrstu pirotehničkog sredstva, kategoriju pirotehničkog sredstva, broj komada u jediničnom pakiranju, upute za sigurnu uporabu i uništavanje, registracijski broj pirotehničkog sredstva koji se temelji na jedinstvenom brojčanom sustavu i dr.
 

 

Policijski službenici ove Policijske uprave kontinuirano će nadzirati sva prodajna mjesta na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva će se oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog.

Propisane novčane kazne, ovisno o vrsti prekršaja, iznose za fizičku osobu od 1 000 - 15 000 kuna, a za pravnu osobu od 1 000 - 80 000 kuna.

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika F1 kategorije dječja pirotehnika to je velika pogreška jer nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva.

Osim toga, pored Zakona o eksplozivnim tvarima, nužno je skrenuti pozornost na Zakon o oružju (NN broj 63/07.,146/08.59/12 i 70/17) posebno na provedbu odredbi koje se odnose na nabavu, držanje, nošenje, ustupanje oružja drugom na uporabu, a posebno u odnosu na djecu.
S obzirom na sve naprijed navedeno pozivamo građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a s tim i smanjenja mogućnosti ozljeđivanja, a posebno djece, o svim uočenim nepravilnostima obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.

  

Iz kategorije: Županija info