Datum objave: 16. Kolovoz 2018

Kad se ne rasipa na savjetnike ima se:Općina Primošten sama nabavila 4 defibrilatora

Diana Ferić
Diana Ferić

Općina Primošten ne rasipa novac na savjetnike i pomoćnike na uštrb zdravstvene skrbi, kao primjerice Zaprešić u kojem je nedavno na ulici preminuo mladić jer mu na vrijeme nije pružena liječnička pomoć. već je osigurala zavidnu zdravstvenu skrb za svoje građane i turiste.


Ta općina od 3.000 stanovnika ima četiri defibrilatora i novu zgradu zdravstvene ambulante vrijednu 15. milijuna kuna. Općina Primošten upravo u cilju bolje zdravstvene zaštite građana općine i njihovih gostiju, 2017. godine temeljem prijedloga načelnika i odluke Općinskog vijeća, kupila je četiri defibrilatora koje je platila oko 103.000 kune. Aparati koji su prijeko potrebni za pružanje hitne pomoći, smješteni su na punktovima koji su frekventni pa se jedan nalazi u centru Primoštena (kraj Turističke zajednice), drugi je u hotelu, treći u zgradi Općine (u kojoj se nalazi i vrtić, knjižnica i poslovno sjedište 2 komunalna poduzeća te sve općinske službe) a četvrti defibrilator smješten je u novoj zgradi Doma zdravlja u Primoštenu.“, objavila je na svom Facebook profilu Iris Ukić Kotarac, šefica pravne službe u toj Općini i vijećnica u Gradskom vijeću Šibenika i Županijskoj skupštini.

 

Stipe Petrina, ne samo kao tada saborski zastupnik već i ranije, otkako je od 2001. godine njegova Nezavisna lista na vlasti u općini Primošten, naglašavao je nužnost poboljšanja zdravstvene zaštite građana RH i većeg ulaganja u sustav koji prema njegovim riječima treba osloboditi od „administrativnih štakora“, a to što traži na razini Hrvatske primijenio je u svojoj općini. Bez sudjelovanja države i i uz skromnu pomoć Županije od 90.000 kuna za projektnu dokumentaciju, izgradili su 2016. godine 15. milijuna kuna vrijednu zgradu Doma zdravlja na dva kata koja može zadovoljiti potrebe 40.000 stanovnika i u kojoj je između ostalo smještena i Hitna pomoć koja ima 24 satno dežurstvo.

Istodobno, Općina Rogoznica koja je u početku bila uključena u cijeli projekt radi zajedničke dobrobiti građana i velike udaljenosti timova hitne medicine u Šibeniku odbila je, čini se zbog političkih razloga, financijski podržati izgradnju i opremanje te zgrade od 850 četvornih metara u kojoj su smješteni osim Hitne pomoći i ambulante primarne zdravstvene zaštite, ističe Iris Ukić Kotarac dodajući da Grad Zaprešić za gradonačelnikove savjetnike izdvaja 346.500 kuna.
 

Iz kategorije: Županija info