Datum objave: 13. Kolovoz 2018

Nacionalni park Krka:Važnije od zarade je očuvanje Skradinskog buka

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni park Krka jedini u Hrvatskoj ograničava broj posjetitelja za što dobiva posebne pohvale. Umjesto rušenja turističkih rekorda i zarade, voditelji NP Krka odlučili su se za očuvanje Skradinskog buka, piše dnevnik.hr.

 

Brojač u NP Krka drugu godinu zaredom odbrojava i u svakom trenutku pokazuje koliko još posjetitelja može ući na područje uz Skradinski buk. Ako je u parku maksimalnih 10 tisuća posjetitelja, ostali će morati pričekati u redu.
Od početka godine Krku je posjetilo 800 tisuća posjetitelja. No, umjesto turističkim rekordima, NP je prednost dao zaštiti prirode.

 

"Bili smo primorani poduzeti mjere održivog upravljanja kako bismo ograničili broj posjetitelja na tom lokalitetu. U trenucima kada se zaista dogodi da posjetitelji ne mogu ući na Skradinski buk, odlučuju se na posjet uvodnim lokalitetima ili obilazak Skradina", rekla je Katia Župan, glasnogovornica NP Krka.
Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka, tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV rekao je da prilikom balansiranja između razvijanja turizma i zaštite prirode nema čarobnog recepta.

 

"Radi se o vječitom traženju mjere i donošenju upravljačkih odluka koje će razvijati turizam u mjeri koja je moguća", rekao je Šakić.
"Naš model sigurno se može primijeniti i u drugim parkovima. Pretpostavljam da se niti jedan recept ne može samo prepisati, ali se dobra iskustva sigurno mogu primijeniti", dodao je Šakić.

 

NP Krka na godišnjoj razini bilježi porast posjećenosti od sedam posto, što znači da, umjesto ljetne, sada jačaju predsezona i posezona. Taj će nacionali park svog milijuntog posjetitelja dočekati u rujnu.
 

Iz kategorije: Županija info