Sidebar Menu

Datum objave: 26. Lipanj 2018

Zaštita od požara: Video nadzorom i modernom tehnologijom pokriveno oko 90 posto kopnenog dijela Županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Pilot-projekt koji se zasniva na primjeni modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija za preventivno i optimalno djelovanje u otkrivanju i nadzoru šumskih požara HOLISTIC dao je odlične rezultate pa su taj sustav za ovu godinu nadogradile Hrvatske šume. tako je trenutno u funkciji sustav video nadzora na čak 11 lokacija čime je pokriveno 87 posto kopnene površine Šibensko – kninske županije. S tim sustavom i takvim načinom prevencije od požara upoznao se danas ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić koji je sa suradnicima posjetio Šibensko-kninsku županiju. Sastao se sa županom Goranom Paukom i zamjenikom župana, ujedno načelnikom Stožera civilne zaštite Nikolom Blaževićem. Sastanku su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove dr. sc. Sanja Slavica Matešić te županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Na sastanku se razgovaralo o stanju sustava civilne zaštite na području Šibensko-kninske županije te o aktivnostima Županije u okviru Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini. Župan Goran Pauk izvijestio je ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje o aktivnostima koje su provedene za pripremu nadolazeće protupožarne sezone. Ove godine na raspolaganju je 127 profesionalnih vatrogasaca, 17 profesionalnih vatrogasaca u dobrovoljnim društvima te 142 sezonca u dobrovoljnim društvima. Ono što je posebno važno istaknuti je da je Također su izneseni planovi za daljnje operativno poboljšanje sustava civilne zaštite na ovom području. Ravnatelj Lozančić pohvalio je pokazanu spremnost i angažman sustava civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

U nastavku razgovora bilo je riječi o mogućim opcijama decentralizacije sustava Državne uprave za zaštitu i spašavanja o čemu će biti više razgovora kad se pripremi Nacrt Zakona o sustavu civilne zaštite. Župan Goran Pauk podržao je ideju da se pojedine funkcije državne uprave decentraliziraju i prenesu u djelokrug područne (regionalne) samouprave uz odgovarajuću financijsku decentralizaciju.

 

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam