Datum objave: 24. Svibanj 2018

Mladi volonteri iz Splita obnavljat će suhozida na ulazu u NP Krka na Lozovcu

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita, Obrtna tehnička škola iz Splita i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ partneri su volonterskog programa za školske volontere „Mladi u obnovi suhozida“ koji se provodi u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicijskog graditeljstva, upoznavanja s tehnikom suhe gradnje, očuvanja bioraznolikosti i upoznavanja s alatima georeferenciranja.

 

 

Dvadeset četvero volontera učenika i korisnika Centra i petnaest mentora volontera obnovit će 50 metara suhozida u sklopu programa VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE! – školskog volonterskog programa u zaštićenim područjima prirode (dvogodišnjeg ESF projekta). Projekt financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Svrha toga programa jest sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje Javna ustanova provodi u zaštićenom području i uz njegov rubni dio. Program je osmišljen tako da doprinosi zaštiti prirode i kulturnopovijesne baštine i usklađen je s Planom upravljanja JU „NP Krka“ .

 

 

Volonteri su prije same akcije obnove suhozida sudjelovali u pripremnim edukacijskim radionicama. U NP „Krka“ obučavat će ih majstori suhozidari iz Udruge Dragodid a bit će im predstavljeni i alati za rad u georeferenciranju. Naime, suhozidi spadaju u kulturna dobra Republike Hrvatske a umijeće suhozidne gradnje pod nematerijalno kulturno dobro. Kao trajno svjedočanstvo tradicijskih vještina, obnovljeni suhozid na Lozovcu opasat će prostor budućeg parkirališta na glavnom kopnenom ulazu u NP „Krka“, koje će biti uređeno u sklopu projekta Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac.

 

 

Volonterski radovi na obnovi suhozida počet će u petak, 25. svibnja u 14 sati. Nakon što radovi završe, u subotu poslijepodne volonteri će s mentorima posjetiti najpoznatiju prirodnu atrakciju u NP „Krka“ – Skradinski buk i pobliže se upoznati s vrijednim kulturnopovijesnim spomenicima koje Krka čuva, čime će završiti obilježavanje Tjedna volontiranja.

 

 

Manifestacija Hrvatska volontira održava se već osmu godinu u cilju ukazivanja na važnost volontiranja za razvoj suvremenog društva: kroz volontiranje pojedinac doprinosi boljitku zajednice i njegov se doprinos cijeni. Različitosti i sličnosti među pojedincima pretvaraju se u snagu koja plete živu društvenu mrežu i oblikuje budućnost i autentičnu povezanost među ljudima. Manifestacija Hrvatska volontira ove se godine održava od 21. do 26. svibnja 2018. To je tjedan u kojem se, 25. svibnja, obilježava i Europski dan parkova, brojnim aktivnostima koje povezuju prirodnu baštinu i kulturni identitet. Obilježavanje Europskog dana Parkova pokrenuo je 1999. godine Europarc Federation.

Iz kategorije: Županija info