Sidebar Menu

Datum objave: 28. Ožujak 2018

Župan Pauk sudjeluje na zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih Vlasti Vijeća Europe

Šibenik News
Šibenik News

U Strasbourgu je danas započelo 24. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih Vlasti Vijeća Europe na kojem kao voditelj hrvatske delegacije sudjeluje i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

Zasjedanje je započelo uvodnim obraćanjem predsjednice Gudrun Mosler-Törnström u kojem se osvrnula na sve izazove s kojima se Kongres trenutno suočava i istaknula kako članovi trebaju  zajedno, otvoreno i transparentno analizirati poteškoće te sukladno tome i dogovoriti zajedno odgovarajuća rješenja.

'Morat ćemo donijeti neke teške odluke, ali one će pokazati našu političku zrelost. Snaga Vijeća Europe je da je okupila predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti. Stoga se moramo usredotočiti na izazove s kojima se suočavamo i, kroz našu odlučnost i spremnost na reformu, očuvati glas lokalnih i regionalnih vlasti, bez kojih bi svakodnevni život naših građana bio teži, a stanje demokracije ozbiljno ugroženo', istaknula je predsjednica Mosler-Törnström. Članovi Kongresa složili su se kako je upravo glavna zadaća Kongresa stavljanje u fokus tema od posebnog interesa za lokalnu i regionalu samoupravu (uzimajući u obzir razlike zemalja članica) i zaključili kako ne smiju stati raditi na ostvarivanju tog cilja.

U nastavku sjednice članovi Kongresa su raspravljali o promociji ljudskih prava na lokalnoj i regionalnoj razini te su razmijenili mišljenja s predsjednikom Europskog Odbora regija Karlo-Heinzom Lambertzom koji je na današnjoj sjednici potpisao sporazum o suradnji između Odbora regija i Kongresa. Tijekom potpisivanja istaknuto je kako je ovaj sporazum dokaz zajedničkih ciljeva Kongresa i Odbora regija koje će nastojati ostvariti u budućnosti, ali istovremeno i dokaz zajednički provedenih aktivnosti između dvije institucije. 'Trebamo ujediniti snage i kompetencije te identificirati koji institucije mogu ostvariti naše zadane ciljeve. Pri tome je iznimno bitno da se fokusiramo na prioritete te da djelujemo i stvaramo promjene u tim područjima poput migracija, antikorupcije i jačanja lokalne i regionalne demokracije', istaknuo je predsjednik Lambertz.

 

Dodatnu vrijednost sjednici dali su mladi delegati od 16 do 30 godina iz 40 zemalja koji su koji su aktivno sudjelovali u raspravi s ostalim članovima Kongresa. Tako je Republiku Hrvatsku na 34. plenarnoj sjednici Kongresa predstavljao i mladi delegat Danijel Javorić Barić.

Uz predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, na plenarnoj sjednici sudjeluju međimurski župan Matija Posavec, zamjenica karlovačkog župana Vesna Hajsan-Dolinar i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam