Datum objave: 05. Rujan 2017

Ivan Klarin:Od najmlađeg načelnika općine u Hrvatskoj do rekorda u markiranju sa sjednica Sabora

Diana Ferić
Diana Ferić

Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik privukao je ovih dana pažnju medija nakon što se našao na popisu saborskih zastupnika koji maju najviše izostanaka sa sjednica Sabora. Tim povodom tportal je analizirao ono po čemu se u svojim mandatima do sada isticao.


SDP-ov saborski zastupnik Ivan Klarin morat će izdvojiti 1.359 kuna od zastupničkog paušala zbog toga što se u srpnju većinu vremena nije pojavljivao u parlamentu. Bio sam u Tisnom, odgovara Klarin, načelnik u tom mjestu na Murteru još od 2009. Upravo zbog Tisnog često se nađe u medijima jer se zbog svoje općine ne libi sukobljavati i s vladajućima. Tko je, zapravo, rekorder po markiranju u Saboru?, pita se novinarka tportala.

 

Već osam godina Klarin je na čelu male Općine Tisno, s oko tri tisuće stanovnika. Kad je pobijedio na izborima 2009. s 24 godine, postao je tada najmlađi načelnik jedne općine u Hrvatskoj.

 

No rekorde u godinama rušio je i prije i poslije toga. S 21 godinom bio je najmlađi načelnik Mjesnog odbora, i to MO Jezera, a s 22 godine najmlađi predsjednik Općinskog odbora SDP-a. Kad je pak 2011. ušao u Sabor, bio je najmlađi zastupnik sedmog saziva.
Dobne rekorde obarao je jer je relativno mlad ušao u politiku. Rođen 1985. godine u Jezerima, Klarin je završio Upravnu školu u Šibeniku. Još u osnovnoj školi, umjesto gledanja akcijskih filmova, radije je gledao sjednice Sabora, a napamet je znao i sva imena i prezimena saborskih zastupnika, pisali su svojedobno mediji.
Klarin se izjašnjava kao vjernik, no kaže da se ne slaže sa svim stavovima Crkve.
Svojedobno je zbog prijetnji smrću dobio i policijsku zaštitu. Prijetili su mu na Facebooku, i to jer je navodno općina odugovlačila s ukopom jednog tišnjanskog branitelja.
 

Udomio Garden festival
Iako mu je nekoć Sabor očito bio privlačan, Klarin je ovih dana zaradio kaznu zbog nepojavljivanja na sjednicama. Čak 1.350 kuna morat će odvojiti od svog zastupničkog paušala zbog devet dana izbivanja iz parlamenta.
'Nije tajna, niti bježim od toga da sam ne samo te dane, nego cijelo ljeto radio u svojoj općini, pogotovo nakon lokalnih izbora. Mogao sam pravdati svaki dan izostanka jer je jedan od uvjeta opravdanja 'da smo nazočili društvenim, političkim, kulturnim i drugim skupovima na koje smo pozvani'. Nisam želio koristiti takva 'opravdanja' jer onda ispada da je ovo samo farsa. Ako su nova pravila takva, ja ih poštujem te neću ni ubuduće rad u svojoj općini pravdati kao razlog nedolaska u Sabor', pojasnio je jučer Klarin na svom Facebooku.

 

Da se kao načelnik bori za svoju općinu, Klarin je pokazao već nekoliko puta. Lani je zbog ukidanja hitne pomoći u Tisnom sa svojim sumještanima prosvjedom blokirao Jadransku magistralu.

Radio je i na turističkom podizanju. Kada je Garden festival sa svojih 20.000 gostiju bio prisiljen napustiti Petrčane, upravo mu je Tisno pružilo novi dom i samo lani bilo je dom za čak osam festivala od lipnja do rujna.

 

Svađa sa Zdravkom Marićem
Istodobno, Klarin je vodio bitke s vlasti na nacionalnoj razini. Žestoke su bile njegove kritike porezne reforme, a zadnji 'fajt' imao je s Ministarstvom financija oko poreza na nekretnine. Nakon što je početkom kolovoza premijer Andrej Plenković bio najavio da se odustaje od tog poreza Klarin je protiv Ministarstva financija pokrenuo postupak i najavio da će tražiti naknadu štete jer je općina već uložila znatna financijska sredstva u nove programe, edukaciju službenika te prikupljanje podataka.
Nekoliko tjedana nakon toga u Tisno je stigao proračunski nadzor. 'Evo vidite kako se naš ministar financija Marić odnosi prema kritičarima svoje propale financijske politike i prema onima koji se usude na bilo koji način kritizirati njega osobno. Trebalo mu je manje od dva tjedna da nakon mojih najnovijih kritika na račun porezne reforme potpiše nalog i pošalje proračunski nadzor Ministarstva financija u Općinu Tisno', obavijestio je Klarin na svom profilu na Facebooku.

 

U medijima se Klarina spominjalo i kada je zabranjivao događaje koji bi mogli veličati ustaštvo. 'Moja obitelj i preci su iskreni antifašisti, neki su svoje živote položili boreći se protiv fašizma, pa je Socijaldemokratska partija moj prirodni životni odabir, moje utočište', kazao je svojedobno za Slobodnu Dalmaciju.
Tako je 2015. zabranio da se u Sportskoj dvorani Tisno održavaju malonogometne utakmice u kojima sudjeluje MNK Ustanik Split i to zbog, kako je rekao Klarin, ustaške ikonografije na njihovu grbu.

 

Prošlog mjeseca zabranio je pak da se u općinskim prostorijama održi predstavljanje knjige 'Dnevnik u znaku 'Za dom spremni'' akademika Josipa Pečarića jer, kako je kazao, niti taj pozdrav niti knjiga nisu u duhu antifašističke povijesti Tisnog.
Milanovićevac koji ne trpi Bernardića
Klarin je pak, što se tiče karijere u SDP-u, uvijek slovio kao jedan od Milanovićevih dečki. Stoga ni ne čude njegove žestoke kritike aktualnog predsjednika Davora Bernardića.

 

Još u vrijeme predavanja kandidatura za novog šefa stranke, nakon odlaska Milanovića, Klarin je optužio Bernardića da je lažirao potpise. Od te optužbe nikada nije bilo ništa, a Klarin je, nakon SDP-ovih unutarstranačkih izbora, dao ostavku na mjesto predsjednika šibensko-kninskog SDP-a.
Međutim njegov odlazak s funkcije nije značio da će šutjeti o događanjima u SDP-u. Nakon lokalnih izbora Klarin je otvoreno pozvao Bernardića da ode s mjesta šefa stranke. 'Predsjednik stranke odmah mora otići jer svakim danom na čelu stranke ugrožava budućnost SDP-a. Ne podnese li ostavku istog trena, kulminacija će se dogoditi na parlamentarnim izborima, kada god se oni održavali. Bernardić mora otići kako bi spasio SDP od daljnjeg urušavanja', kazao je tada Klarin.
Volonter u općini, na plaći u Saboru

 

Kao načelnik Općine Tisno Klarin radi volonterski, no svoju plaću od 16 tisuća kuna neto prima u Saboru, otkriva njegova imovinska kartica.
Što se tiče nekretnina, vlasnik je 33 kvadrata poslovnog prostora u Jezerima, čija se vrijednost procjenjuje na 400 tisuća kuna. Jednako tako, u istom mjestu vlasnik je i 800 kvadrata građevinskog zemljišta, vrijednog 727 tisuća kuna.

 

U suvlasništvu ima i 35 posto kuće s okućnicom od 273 kvadrata. Vrijednost kuće procjenjuje se na 2,5 milijuna kuna.
Imovinska kartica otkriva da je vlasnik Opela Mokka iz 2013. godine, koji je kupio uz pomoć kredita, a u vlasništvu ima i VW Polo iz 1997. te skuter Piaggio Beverly iz 2017.
Uz to Klarin ima 340 tisuća kuna štednje, dok mu supruga ima ušteđeno 40.000 eura.

 

Iz kategorije: Županija info