Datum objave: 29. Kolovoz 2017

Todorić se izvukao:Država se sa Smokvice deložirati Lušića,a ne njega

Diana Ferić
Diana Ferić

Ivica Todorić još jednom je nasamario vlast pa se može slatko nasmijati najavi svoje deložacije s otoka Vela Smokvica. Od tamo se on deložirao sam i na vrijeme, piše Index.hr.

Za 27. rujna najavljena je ovrha tvrtke Grafoplast s otoka Smokvica, a Ministarstvo državne imovine tamo šalje zaštitare. Šteta samo što Ivica Todorić od travnja ove godine nije više vlasnik Grafoplasta, nego ga je vratio prijašnjem vlasniku.
Rješenje o ovrsi doneseno je još 2015. godine, no zaključak je stigao tek nedavno, kada je Todorić već propao. U posljednji trenutak prije potopa uspio je formalno vratiti tvrtku Anti Lušiću, pa će država zapravo malo manje spektakularno - deložirati Lušića.

"Rješenjem o ovrsi br. Ovr-2617/2015 ovrhovoditelja Republike Hrvatske, Ministarstva obrane protiv ovršenika Grafoplast d.o.o. Zagreb određena ovrha radi iseljenja ovršenika, uklanjanjem svih njihovih pokretnih stvari iz vojarne Smokvica i predajom navedene vojarne u posjed ovrhovoditelja, te ovrha na pokretninama ovršenika radi naplate troškova ovršnog postupka. Zaključkom od dana 14. srpnja 2017.g. provedba ovrhe određena je za dan 27. rujna 2017. g.", odgovorila je Indexu glasnogovornica Općinskog suda u Šibenku Melina Gulin Pavlaković.

DORH zatražio ovrhu koja je trajala godinama

U Ministarstvu državne imovine kažu da je ovrhu za vraćanje u posjed otoka Smokvica Velika kod Rogoznice podnijelo Državno odvjetništvo. Informaciju o tome da su pokrenuli postupak do sada su u DORH-u tajili, kao i onu da cijeli proces traje dvije godine.
"Ako ovrha bude provedena i Ministarstvo državne imovine stupi u posjed navedene nekretnine na otoku Smokvica Velika kod Rogoznice, odmah po preuzimanju nekretnine angažirat ćemo zaštitarsku tvrtku", odgovorili su Indexu iz Marićevog ministarstva.

Priča počinje 1995. kada otok, koji je ranije koristila JNA, MORH daje u zakup na trideset godina tvrtki Grafoplast u vlasništvu Lušića. Godine 2006. Lušić je tvrtku koja je imala pravo korištenja otoka prodao Todorićevom Agrokoru, a Todorić je tamo sagradio obiteljski ljetnikovac.

Uoči Todorićevog pada javno su progovorili da ne plaća

Tek kada je utjecaj Todorića znatno oslabio, u veljači 2017. godine, procurile su informacije da koncesiju za privatni otok godinama ne plaća.

Ministar državne imovine, Goran Marić, sazvao je presicu na kojoj je kazao da se "jedan privatni otok koristi bespravno" te da je kroz dvadeset godina država propustila naplatiti oko 200 milijuna kuna, pohvalivši se da se okončava nagoda o naplati 30 milijuna kuna. Todorićevo ime nije spomenuto, no kazao je da je riječ o Grafoplastu.

Nakon toga Todorić je zbrojio dva i dva i povukao se iz vlasništva. “Todoriću je ‘pun kufer’ ove situacije o kojoj bruji čitava Hrvatska, a kako sam mu ja davno govorio da mi je želja vratiti upravljanje nad otokom o kojem sam, što samostalno, a što za njega, brinuo 22 godine, on je sada na to pristao i opet sam na početku”, govorio je Lušić u travnju.

Todorić se izvukao, država će teretiti Lušića

Sada se predstavlja kao žrtva političkih igra, tvrdi da ništa nije dužan jer je dobio koncesiju u zamjenu da prepusti kasnije nekretnine državi i borit će se za ostanak. Otkriva da Todorić od kolovoza prošle godine nije bio na otoku. "Mislim da je Todoriću u ovom trenutku Smokvica zadnja stvar na svijetu o kojoj razmišlja", kazao je danas Lušić Hini.

Tridesetak milijuna kuna duga država će sada pokušati naplatiti od Lušića. Imovina Grafoplasta ne daje previše nade da će u tome biti uspješna. Todorić se očito izvukao, neće platiti naknadu iako je godinama besplatno imao privatni otok.

 

 

Iz kategorije: Županija info