Datum objave: 27. Srpanj 2017

Zbog zagađene vode stanovnici dijela Vodica na nogama,trpe štetu i zbog odlaska turista

Diana Ferić
Diana Ferić

Pitka voda koju koriste stanovnici Prvićke ulice i Blata u Vodicama zagađena ke zbog čega su stanovnici tih ulica danas prosvjedovali i sazvali konferenciju za novinare. Riječ je o predjelu u kojem boravi veliki broj turista tako da je šteta višestruka.

 

Prije tri dana prijavili su gradskoj upravi i Vodovodu i odvodnji da im iz slavina teče zamućena i smrdljiva voda. Stručne službe Vodovoda su ustanovile da voda nije za piće.

 

„Zbog ove situacije snosimo velike gubitke jer nam turisti prijevremeno odlaze, a oni koji su prije pili vodu imaju posljedice u obliku plikova po tijelu i boli u trbuhu. Obratili smo se Gradskoj upravi, Vodovodu Šibenik i Zavodu za javno zdravstvo. Odgovora nema ili je doslovno muljanje. Naša je slobodna procjena da su problemi nastali nakon izdavanja građevinske dozvole za dvije zgrade koje su doslovno napravljene na zarovu. Mjesecima se cijedila voda ispod tih zgrada te nam je prije smetalo mnoštvo komaraca i smrad ustajale vode, a kada su to sanirali pojavio se ovaj novi problem. Kako nas iritira inetrnost službi koje bi u najmanju ruku ovaj problem trebali stavit pod prioritet, oni nam informacije daju na kapaljku te smo jako zabrinuti“, poručili su danas organizatori konferencije za medije, kako prenosi portal Info Vodice.
Kao uzrok onečišćenja vode u tom dijelu Vodica djelatnik Vodovoda Šibenik utvrdio je nelegalnu bušotinu za navodnjavanje zelene površine koja je napravljena na cjevovodu za opskrbu pitkom vodom u vlasništvu Vodovoda i odvodnje d.o.o. u vrijeme gradnje stambenog objekta u kojem se nalazi osam stanova i to na adresi u Vodicama, Prvićka ulica bb.

Utvrđeno je da je nelegalna bušotina neovlaštena spojena na vodoopskrbni cjevovod od strane fizičke osobe - investitora i izvođača predmetne stambene zgrade građevine u Vodicama, Prvićka ulica bb, čime je došlo do kontaminiranja našeg sustava za opskrbu pitkom vodom.

 

Istoga dana je obavljeno ispitivanje vode od strane Zavoda za javno zdravstvo i interno ispitivanje od strane Vodovoda i odvodnje d.o.o. te su oba nalaza pokazala da voda nije zdravstveno ispravna, a o čemu su korisnici usluge odmah po saznanju obaviješteni

Budući da je  počinjeno kazneno djelo ugroze života i zdravlja ljudi Vodovod i odvodnja d.o.o. je protiv investitora koji je  otvorio tu bušotinu  podnio kaznenu prijavu nadležnoj Policijskoj upravi, te je o svemu obavijestio nadležne inspekcijske službe.

Investitor zgrade Zoran Josipović još izražava žaljenje zbog nastale sitaucije.„Objekt ima više od godinu dana legalni priključak na vodovodnu mrežu za koju posjeduje rješenje i uredno plaća račune. Bušotina je bila isključivo namijenjena za navodnjavanje zelenih površina. Godinu dana sustav je radio bez ikakve greške. Što se ovih dana dogodilo i kako je došlo do miješanja vode još mi nije poznato i ja želim što prije utvrditi uzrok“, kaže investitor.
FOTO: Info Vodice

Iz kategorije: Županija info