Datum objave: 14. Travanj 2017

Nema Uskrsa bez vodičkih žudija: Festival žudije ove godine u Kominu

Diana Ferić
Diana Ferić

Festival žudija , koji se održava već 17. godinu zaredom, a krenuo je iz Vodica, održat će se na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja 2017. godine, u župi Svetoga Ante u Kominu, u Dubrovačko – neretvanskoj županiji.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006.godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

Cilj festivala je prikazati uskrsne običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali.

Geslo festivala je „Ljubite jedni druge“, a proizlazi iz Isusove zapovijedi ljubavi. On nas poziva da ostanemo u njegovoj ljubavi, da vidimo kakva je to ljubav i da takvom ljubavlju i mi ljubimo jedni druge. To je ljubav koja nikad ne prestaje.

„Raduje činjenica da se svake godine priključuju nove župe koje njeguju ovaj običaj, te se ove godine na festivalu očekuje sudjelovanje čak 38 župa iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa preko 1000 sudionika. Predviđena je sveta misa, smotra žudija, procesija ulicama Komina, te snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana. Kulminacija festivala je prikaz čuvanja Kristova groba, padanje i bježanje u trenutku Isusova uskrsnuća. Kao i svake godine predviđen je nastup pučkih crkvenih pjevača, a također i predstavljanje župa kroz promotivne materijale i specifičnu gastro ponudu za vrijeme trajanja festivala“, kaže Lukaq Lipić, predsjenik Vodičkih žudija.

Festival se do sada održao od 2001 - 2006. godine u Vodicama, 2007. godine u Vidu, 2008. godine u Prvić Šepurini na otoku Prviću, 2009. godine u Kninu, 2010. godine u Metkoviću, 2011. godine u Tisnom, 2012. godine u Vodicama, 2013. godine u Rogotinu, 2014. godine u Vrlici, 2015. godine u Mliništu, te 2016. u Imotskom, a raspored domaćinstava određen je do 2045. godine.

Organizatori ovogodišnjeg festivala su Vodički žudiji i župa Svetog Ante - Komin. Pokrovitelji su Dubrovačko - Neretvanska županija i Grad Ploče.

Voditelj festivala je poznati hrvatski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra.

 

Iz kategorije: Županija info