Datum objave: 21. Ožujak 2017

Tišnjanske knjižničarke za dobrobit djece s Down sindromom smislile posebna program senzibiliziranja

Šibenik News
Šibenik News

Mirela Klarin i Silvija Ćurić iz Narodne knjižnice i čitaonice u Tisnom smislile su poseban program senzibiliziranja na probleme osoba sa sindromom Down, čiji se dan obilježava 21. ožujka. U središtu programa je Snješka, djevojčica koja ima mali problem sparivanja čarapica, a njena priča stvorena je kako bi nas podsjetila da budemo otvoreniji prema drugačijima oko nas, piše Tportal.

 

 

Zove se Snješka, što i nije često ime u Dalmaciji, u kojoj su dani s pahuljama rijetkost što se brižno za uspomenu čuva u obiteljskim fotoalbumima. Baš jedne takve noći na otoku koji je od zelenog i plavog postao bijel rodila se Snješka i po tom je, za sve posebnom trenu, dobila ime. No ona je posebna još po nečemu: na 21. paru kromosoma ona ima jedan viška, umjesto dva - tri kromosoma. Snješka je curica s Downovim sindromom, koji je nemoguće izliječiti, ali je onima koji ga imaju moguće olakšati život.

 

To je okosnica priče 'Šarene čarapice', autorice Mirele Klarin. Mirela je knjižničarka u tišnjanskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici, a i Tisno je poput njezine junakinje posebno mjesto. Smješteno tamo gdje se susreću kopno i Murter te samo sa sobom spojeno mostićem koji se podiže i spušta, Tisno već treću godinu zaredom na osobit način obilježava 21. ožujka, koji je osim što je prvi dan proljeća i Svjetski dan osoba sa sindromom Down.

 

Za djelatnike tišnjanske čitaonice priča počinje znatno ranije, oni su Danu šarenih čarapa posvetili tjedan - od 14. do 21. ožujka - a Mirelina priča njegov je središnji dio. S njom Mirela obilazi osnovne škole po otoku, nju u knjižnici slušaju vrtićka djeca i na radionicama slikaju svoju verziju toga što znači biti različit, kako svijet izgleda iz te perspektive i što oni koji su međusobno malo manje različiti mogu učiniti za Snješku.

 

Mirela je prije dvije godine, kada je Tisno prvi put obilježilo Svjetski dan osoba sa sindromom Down, napisala priču 'Šarene čarape', ali u vrijeme pisanja nije imala kraj.

 

- Kraj je napisan poslije jedne pričaonice i radionice u našoj knjižnici, na kojoj sam prisutnoj djeci pročitala priču i upitala ih za mišljenje - što oni savjetuju Snješki u njezinoj dilemi? Djeca su te večeri dala nekoliko prijedloga, a ja sam ih potom kombinirala i napisala kraj. Ali čitanje priče uvijek je nova potraga za još boljim krajem -kaže Mirela. Njezina priča uskoro će biti dostupna i izvan Tisnog, i to kao slikovnica, jer je čitaonica dobila za nju novac Ministarstva kulture, pa će biti izdana. Naslovnicu i ilustracije radi slikarica Mirjana Jelinčić.

 

Naslov priče nije slučajan - šarene čarape simbol su jedne od posebnosti osoba s Downovim sindromom. One u nemogućnosti da upare iste čarape često nose rasparene kombinacije. U znak solidarnosti 21. ožujka svi ljudi dobre volje, kao podršku borbi osoba s Downovim sindromom da se integriraju u društvo, da im se osigura mjesto u vrtiću i školi te posao, neka navuku što je moguće šarenije kombinacije čarapa.

 

Statistika kaže da se na 600 rođenih rodi jedna beba s Downovim sindromom, a u Hrvatskoj živi više od 1500 osoba s tom dijagnozom. Oko 60 posto osoba s Downovim sindromom ima do 19 godina, što je dobra vijest jer pokazuje da se poboljšala zdravstvena skrb te populacije i omogućila joj duži vijek življenja, posebno operativnim zahvatima na srcu, na što se upućuju djeca s tim sindromom kao i sva druga djeca. Prije petnaestak godina to nije bio slučaj, što će reći da su ta djeca prešutno bila puštena da umru bez pomoći.

 

 

Cijeli tekst pročitajte na stranicama Tportala ili klikom na poveznicu - SNJEŠKA.


 

Iz kategorije: Županija info