Datum objave: 11. Ožujak 2017

Grad Vodice predstavlja Strategiju upravljanja i raspolaganja nekretninama u svom vlasništvu

Šibenik News
Šibenik News

Grad Vodice će na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća predstaviti Strategiju upravljanja i raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Vodica za razdoblje od 2017. do 2021. godine kojom se želi osigurati ekonomski svrhovito, učinkovito i transparentno upravljanje i raspolaganje nekretninama.


S tim je ciljem prošle godine u Gradsku upravu uveden sustav Registra nekretnina kojim je dobivena jasna slika o nekretninama kojima Grad raspolaže te kolika je njihova vrijednost. Treba istaći da je vrijednost gradske imovine 2005. godine iznosila svega 17.5 milijuna kuna, a danas, nakon upisa ukupno 669 jedinica imovine u Registar, njezina vrijednost iznosi više od 234 milijuna kuna. Međutim, kad se u obzir uzmu svi pokazatelji, portfelj gradske imovine je i veći u odnosu na onaj procijenjene vrijednosti jedinica imovine, i iznosi nešto više od 322 milijuna kuna.

 

Grad Vodice je od 2005. godine kupio neke zgrade i stavio ih u javnu funkciju čime je opravdao titulu grada. Zgrada Stare škole na obali otkupljena je kreditnim sredstvima koja su u cijelosti isplaćena i u njoj se sada nalazi respektabilan prostor Turističke zajednice grada Vodica, prostorije Gradske knjižnice sa svim svojim sadržajima kojima je značajno obogaćen društveni život Vodica, Veleučilište i Pučko učilište čijim programima je omogućeno kvalitetno cjeloživotno učenje, doškolovanje, prekvalifikacija ili stjecanje zvanja van redovitog školskog obrazovanja.

 

Grad je kupio i zgradu Stare općine i time omogućio otvaranje ispostava FINE, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Mirovinskog te urede Ministarstva unutarnjih poslova gdje se izdaju osobne iskaznice, putovnice i registarske tablice. Time je znatno olakšan život ne samo Vodičana, već i žitelja okolnih mjesta; Tribunja, Pirovca i naselja otoka Murtera koji sada po svoje dokumente ne moraju do Šibenika, već sve obavljaju bliže svojim domovima. Također je otkupljeno zemljište za izgradnju parkirališta uz groblje, a upravo se otkupljuje i neizgrađeno grobno zemljište čime će se omogućiti proširenje već sada premalenog gradskog groblja i izgradnja novih grobnica.

 

Otkupljeno je i zemljište za potrebe izgradnje kanalizacijskog sustava Vodice-Tribunj-Srima, točnije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i prepumpnih stanica, čime će se značajno poboljšati uvjeti života na području grada, a što je osobito važno za samo priobalje koje živi gotovo isključivo od turizma. Ne treba posebno naglašavati da je dobra komunalna infrastruktura jedna od najvažnijih pretpostavki za kvalitetan turizam, jer su upravo ti nedostaci najvidljiviji u ljetnim mjesecima kad se broj stanovnika učetverostručuje.

 

Nekretnine predstavljaju vrijedan kapital ako su u korisnoj funkciji i ostaju sačuvane za buduće generacije, a da bi se to postiglo njima se raspolaže prema načelima javnosti, predvidljivosti, učinkovitosti i odgovornosti. Upravo takvo raspolaganje omogućuje uvedeni sustav Registra nekretnina. Prilikom upisa, nekretnine su pomno opisivane sa svojim deskriptivnim i financijskim karakteristikama; namjenom, vrstom, stanjem nekretnine zajedno s fotografijama, statusom vlasništva i načinom stjecanja tog vlasništva, stopom kapitalizacije, trenutnom funkcijom nekretnine…

 

Takvim točnim i detaljnim upisom o svakoj pojedinoj nekretnini dobio se jasan uvid u njihovu vrijednost i mogući potencijal, dok samo postojanje Registra omogućuje redovito ažuriranje podataka o svakoj pojedinoj nekretnini i pravovremeni upis novostečenih nekretnina. Time je stvorena jedinstvena baza imovine po istim pravilima i omogućena fleksibilnija organizacija njezinim upravljanjem. Nesumnjivo, to će predstavljati i značajnu podršku lokalnom ekonomskom razvoju i kvalitetnijem raspolaganju gradskom imovinom.

Iz kategorije: Županija info