Datum objave: 25. Siječanj 2017

Šibensko - kninskoj županiji dva nova vozila za pojačan nadzor državne granice

Šibenik News
Šibenik News

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu danas, 25. siječnja, održana je svečana primopredaja 23 multifunkcionalnih vozila za pojačani nadzor državne granice - tzv. Schengen busevi. Vrijednost vozila je 2.839.925,00 eura s PDV-om, a financirana su kroz Schengenski instrument (Schengen Facility Fund). Deset policijskih uprava na vanjskoj granici Republike Hrvatske, uključujući Šibensko - kninsku županiju, dobit će po dva nova vozila, dok će preostala tri koristiti Mobilna jedinica za provedbu nadzora državne granice.  

 

Ključeve novih vozila policijskim službenicima predao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

 

- Nabava ovih multifunkcionalnih vozila nastavak je priče o pristupanju Republike Hrvatske schengenskom prostoru. To za Republiku Hrvatsku predstavlja strateški cilj i cilj nam je što prije biti dio schengenskog prostora, a tu opredijeljenost dijeli i Europska unija. Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo je značajan iskorak u tehničkom opremanju granične policije što rezultira povećanjem mobilnosti i učinkovitosti u obavljanju nadzora državne granice, suzbijanju nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta. Ne sumnjam da će se povoljne posljedice korištenja ovih multifunkcionalnih vozila s visokotehnološkom policijskom opremom odraziti na sigurnost svih građana Republike Hrvatske i jedinstvenog europskog prostora. Svima vam želim uspješan rad s novom opremom - kazao je ministar Orepić prilikom predaje ključeva, stoji na mrežnim stranicama MUP-a.

 

Multifunkcionalna vozila su opremljena telekomunikacijskim sustavom TETRA i podijeljena su na tri dijela: vozački dio, radni i spremišni prostor.

 

U srednjem dijelu vozila nalazi se opremljen radni prostor s dva radna mjesta za policijske službenike s prijenosnim računalom, čitačem dokumenata i čitačem otisaka prstiju spojenim na Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom, te uređajem za provjeru autentičnosti isprava. Vozilo ima i neovisni sustav napajanja za rad svih uređaja i opreme.

 

U stražnjem dijelu vozila osigurano je spremište za specijalnu policijsku opremu neophodnu za provođenje policijskih ovlasti.

 

Danijela Džimbeg iz Uprave za granicu objasnila je funkcionalnost opreme kojom su vozila opremljena: Vozilo predstavlja kontrolnu kućicu na graničnom prijelazu. Kad zaustave vozilo na koje se sumnja da vozi ilegalne putnike, dvoje policijskih službenika pregledaju dokumente te kroz sustav za upravljanje državnom granicom mogu provjeriti jesu li te osobe prešle preko granice ilegalno. Također, mogu provjeriti i sumnju na krivotvorinu ispravu.

 

Multifunkcionalna vozila u mnogome će olakšati i povećati učinkovitost rada granične policije na terenu.

Iz kategorije: Županija info