Datum objave: 24. Siječanj 2017

Pola milijuna kuna za projekt elektrifikacije zaleđa Šibensko - kninske županije

Šibenik News
Šibenik News

Šibensko-kninska županija u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj  provela je projekt Elektrifikacija ruralnih krajeva Šibensko-kninske županije.

 

Provedba Projekta omogućila je postavljanje samostalnih FN elektrana, benzinskih elektrogeneratora i kuhinjskih hladnjaka (A++) u osam obiteljskih kuća koje nemaju pristup elektroenergetskoj mreži, i to za tri kućanstva u zaleđu Općine Kistanje, četiri kućanstva na području Općine Ružić i jedno kućanstvo na području Grada Šibenika (naselje Zaton-Vlake).

 

 


Ukupni troškovi projekta iznosili su 545.275,68 kuna. Šibensko-kninska županija, nakon što je UNDP pripremio listu prioritetnih kućanstava i specifikacije tehničkog sustava, provela je postupak nabave za nabavu otočnih solarnih sustava, agregata i hladnjaka za 8 kućanstava te podnijela Zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje Projekta, a na temelju kojeg je Fond odobrio iznos od 385.020,54 kuna za nabavu opreme definirane Projektom. U nabavi opreme UNDP je sudjelovao s iznosom od 48.127,54 kune.


- Izuzetno sam zadovoljan što smo s realizacijom ovog projekta omogućili opskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, onim kućanstvima na područjima Šibensko-kninske županije na kojima nije moguć priključak na elektroenergetsku mrežu, i tako stvorili uvjete za poboljšanje kvalitete života i razvoj njihovih obiteljskih gospodarstava. U realizaciji ovog projekta svoj doprinos dali su i predstavnici općina Ružić i Kistanje - istaknuo je Goran Pauk, župan.

 


Nikola Blažeković, voditelj projekata obnovljivih izvora energije u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naglasio je kako je energetska učinkovitost, odnosno korištenje obnovljivih izvora energije efikasan mehanizam u borbi protiv energetskog siromaštva.


- Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svojim programima predviđa sufinanciranje niza mjera povećanja energetske učinkovitosti, od kojih su osobito važni ovakvi projekti i projekti energetske obnove obiteljskih kuća jer direktno povećavaju kvalitetu života našim građanima. Dosad smo u suradnji s UNDPom sa 80 posto sufinancirali ovakve projekte i u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj te Požeško-slavonskoj županiji, čime smo uz 1,1 milijun kuna poticaja omogućili bolji život za ukupno 25 kućanstava - rekao je Blažeković.
  

Iz kategorije: Županija info