Datum objave: 15. Prosinac 2016

Šimi Strikomanu pripala nagrada "Marko Polo" za promidžbu Zmajevog sela

Diana Ferić
Diana Ferić

Nagradu "Marko Polo" za najbolje putopise objavljene protekle godine Hrvatski ogranak Međunarodne federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) dodijelio je danas, u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) Šimi Strikomanu i to za turistički film Zmajevo selo i predstavljanje Hrvatske kroz Milenijski svijet

 

Strikomana je prijavila Hrvatska čitaonica „Bol" i ravnateljica čitaonice Jadranka Nejašmić za ukupan rad, filmskog snimatelja, režisera, fotografa izdavača i putopisne reportaže koje je radio cijeli život, posebice zadnjih 25 godina: od Poleta, Starta, na TV Zagreb, u Finskoj te na Nordkappu u Norveškoj kad je autom prešao preko 12 000km.
Stvorio je i svoje brandove: Terra Croatica – putopisi koje je prepoznala i Nacionalna biblioteka Francuske u kojoj se nalazi 14 napravljenih knjiga i Milenijska fotografija – 16 godina, 539 priča iz 188 gradova u 4 države te Vodički festival žudija - skup čuvara Kristova groba .

 

Zanimljivo je da je prema Marko Polovim pričama o putovanjima nastalo djelo „Il Milione", aludirajući na kilometre, dok je Strikoman u svojih 48 godina druženja s kamerom prešao gotovo 2 milijuna kilometara.

 

- „Iznimno sam ponosan, velika je ovo stvar. FIJET će na jesen održati svjetski kongres u Iranu na koji sam ovim povodom pozvan kao gost. Tamo ću boraviti 10-ak dana, a tko zna, možda nešto smislimo pa i tamo napravimo. Mašti nema kraja.", kazao je Strikoman.

Tom nagradom želi se  potaknuti promociju krajeva i ljudi koji ih obilježavaju  te suradnju turističkih novinara-putopisaca i profesionalaca u kreiranju novih turističkih sadržaja. 
 

Iz kategorije: Županija info