Datum objave: 15. Studeni 2016

Kninska donacija za vukovarski Vodotoranj stigla na odredište, Kninjani odaju počast Gradu heroju

Šibenik News
Šibenik News

Prigodom obljetnice Sjećanja na Vukovar tročlana delegacija Grada Knina posjetila je u petak, 11. studenog, Grad heroj. Gradonačelnik Knina Nikola Blažević boravio je u Vukovaru zajedno sa suradnicima i to pročelnikom za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Nenadom Damjanovićem, ravnateljem Pučkog otvorenog učilišta, Matoom Milanovićem i jednim od osnivača Likovne kolonije, učiteljem Fabijanom Lovrićem. 

 

Cilj posjete gradu heroju Vukovaru bila je isporuka svih uradaka sa 13. Likovne kolonije održane u Kninu povodom obilježavanja 21. obljetnice VRO „Oluja“ . Radi se o 40 ulja na platnu i tri skulpture. U rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružićke donacija je uručena pročelnici za kulturu i turizam grada Vukovara, Marini Sekulić uz nazočnost ravnateljice Javne ustanove u kulturi „Hrvatski dom“ Ivanke Miličić.

 

Prema prihvaćenom prijedlogu grada Knina grad Vukovar će sredstva od prodaje darovanih slika, kao i slika iz već postojećeg fundusa, nakon obavljene aukcije upotrebiti za popravak svetog simbola otpora i neuništivosti, Vukovarskog vodotornja. 

 

Rodna kuća nobelovca Lavoslav Ružičke, poprište ove primopredaje, bila je inspirativna podloga za početak ugodnih i prijateljskih razgovore o bliskim temama iz prošlosti i sadašnjosti ova dva grada prijatelja. U nastavku boravka vukovarskih gostiju, slikar Darko Tomić bio je vrijedni domaćin i vodić za razgledanje znamenitosti Vukovara, te mnogih mjesta stratišta nevinih žrtava u gradu heroju. 

 

Sjećanje na Grad heroja Molitvom i paljenjem svijeća, 17. studenoga, obilježit će se  Dan sjećanja na žrtve Vukovara i u samom  Kninu.

 

Obilježavanje započinje u 18,00 sati svetom misom u crkvi GVHKZ nakon koje će se kolona sjećanja uputiti prema Trgu Ante Starčevića, odnosno Spomeniku hrvatske pobjede Oluja ’95 ispred kojeg će se uz paljenje svijeća i molitvu odrješenja odati počast poginulim braniteljima Vukovara i svim ostalim žrtvama agresije na Vukovar te svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

 

Pozivaju se svi građani da svojom prisutnošću i paljenjem svijeća odaju počast Danu sjećanja na žrtve Vukovara.

 

Iz kategorije: Županija info