Datum objave: 02. Studeni 2016

Pripazite na pse u šetnji prirodom: Kreće distribucija mamaca za lisice

Šibenik News
Šibenik News

Od 1. studenog do 15. prosinca Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstvo poljoprivrede RH obavlja, kako stoji na stranicama resornog ministarstva, jesensku akciju oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske. Mamci sa cjepivom mirisa atraktivnog za lisice distribuiraju se posebnim zrakoplovima na području cijele zemlje, osim jadranskih otoka.

 

- Iako je neizlječiva, bjesnoća se može spriječiti! Cilj oralne vakcinacije lisica je sprječavanjem daljnjeg širenja, iskorijeniti ovu opasnu bolesti u populaciji divljih i domaćih životinja, te time osigurati zaštitu zdravlja svih građana naše zemlje. Molimo građane da u dane provođenja vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom - obaviještavaju iz Ministarstva.

 

FOTO:  Izgled mamca za lisice

 

Oralna vakcinacija lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće sufinanciran sredstvima EU, čija je provedba u Hrvatskoj započela u proljeće 2011. godine. Bjesnoća je smrtonosna zarazna virusna bolest, od koje obolijevaju životinje i ljudi (zoonoza), rasprostranjena na području cijele Hrvatske, a posljednji slučaj bjesnoće zabilježen je u ožujku 2014. godine.

 

- Bjesnoća se ne može izliječiti, ali se može spriječiti! U potrazi za hranom lisice i ostale divlje životinje sve češće se približavaju naseljenim mjestima. Borba protiv bjesnoće oralnom vakcinacijom pokazala se najučinkovitijom metodom u mnogim zemljama u okruženju, a mi nimalo ne zaostajemo u svjetskim trendovima borbe protiv bolesti životinja i bolesti koje prenose životinje - poručio je ministar Tomislav Tolušić prilikom početka jesenske akcije oralne vakcinacije lisica.

Iz kategorije: Županija info