Datum objave: 27. Listopad 2016

Županija nastavlja s oscilacijama u migraciji no opet raste broj odseljenih u inozemstvo

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz Šibensko – kninske županije tijekom 2015. godine otišlo je ukupno 1945 stanovnika. Neki među njima ovdašnju adresu zamijenilu su novom u nekoj drugoj županiji unutar granica Lijepe Naše, a 929 ljudi hrvatsku adresu zamijenilo je nekom u inozemstvu. Taj broj veći je od onog iz 2014. godine kada je iz Šibensko – kninske županije iselilo 778 ljudi.

 

Kako se svakog dana grupa srednjoškolskih prijatelja oprosti s dugogodišnjom prijateljicom ili prijateljem, a dokazano na konkretnim primjerima vrijedi to i za Šibenik, ne čudi što Svjetski savez mladih Hrvatske organizira četverodnevno konferenciju na temu 'Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?' u povodu Tjedna SSMH-a.

 

Da županija nije osobito privlačna, makar ima javnosti poznatih doseljenika iz drugih županija unutar Hrvatske, ali i inozemstva koji su ovdje došli saviti obiteljsko gnijezdo i okušati poslovnu sreću, pokazuje državna statistika prema kojoj je u Šibensko – kninsku županije lani doseljeno 1287 novih stanovnika, a 2014. taj je broj iznosio 1554. Najčešće je riječ o međužupanijskim migracijama. Njih 872 doselilo se iz neke druge županije ovdje lani, a iz inozemstva stiglo je 415 novih lica. U 2014. godini brojka doseljenika iz neke od hrvatskih županija iznosila je 1038, a iz inozemstva 516.

 

Samo za dublju analizu, tijekom 2013. godine, Državni zavod za statistiku zabilježio je 1326 doseljenih u Šibensko - kninsku županiju i 1855 osoba koji su napustili županiju od čega je njih 1004 otišlo u inozemstvo.

 

Dok čekamo na rezulate koji vrijede za još uvijek aktualnu 2016. godinu iz koje će do kraja godine sigurno iseliti još neko mlado lice u potrazi za srećom pod nebom koji ne gleda na Hrvatsku, SSMH donosi četverodnevni program u Zagrebu u sklopu kojeg će se raspravljati o problemima koje mladi smatraju bitnima te u pozitivnom ozračju dijaloga predložiti političarima, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva smjernice za rješenja gorućih problema.

 

 

Program Tjedna Svjetskog saveza mladih Hrvatska
“Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto”

7.11. Ponedjeljak
Okrugli stol: Demografska obnova - temelj napretka Hrvatske?
Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2 u 18 i 30 sati
Sudionici: Predstavnik Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Davorko Vidović (Hrvatska gospodarska komora), Ivan Čipin (Ekonomski fakultet), Stjepan Šterc (Geografski odsjek)
8.11. Utorak
Debata: Prognana kultura
Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I u 19 sati
Sudionici: Predstavnik ministarstva kulture, Dea Vidović (Zaklada Kultura nova), Zoran Šimunović, mag. art.

9.11. Srijeda
Okrugli stol: Mladi u svijetu odraslih - izazovi mentalnog zdravlja
Aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14 u 18 i 30 sati
Sudionici: Predstavnik Ministarstva zdravstva, Robert Torre, dr. med. spec. psihijatar, Adrijana Košćec Bjelajac (Odjel za psihologiju – Hrvatski studiji), Marina Katinić, mag.phil.
10.11. Četvrtak
Okrugli stol: Usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada
Aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14 u 18 i 30 sati
Sudionici: Predstavnik ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ante lončar (Hrvatski zavod za zapošljavanje), Alka Obadić (Ekonomski fakultet), Mate Mijić(PRIME j.d.o.o)
 

Iz kategorije: Županija info