Datum objave: 05. Listopad 2016

U tijeku niz aktivnosti na arheološkom lokalitetu Colentum u Murteru, ne zaostaju ni Bilice

Šibenik News
Šibenik News

Iznimno je aktivno ovih dana na nekoliko arheoloških lokaliteta na području Šibensko – kninske županije, a posebice na na Colentumu u Murteru. Riječ je o radovima u organizaciji Muzeja grada Šibenika, Općine Murter – Kornati te murterske Udruge Argonauta koji su, između ostalog, zaslužni i za peti Međunarodni arheološki kamp.

 

- Istraživanja se provode na maritimnoj vili u Murteru u okviru kojih će biti provedena i konzervacija dijelova arhitekture – doznajemo od Željka Krnčevića, ovogodišnjeg dobitnika Plakete Općine za doprinos u arheološkom istraživanju i promociji arheološkog nalazišta Colentum.

 

U tijeku je i projekt Europske volonterske službe 'Suhozidna extravaganza 2' čija je provedba započela 15. rujna, a trajat će do 15. listopada, u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i međunarodnih partnera.

 

Tim povodom 15 mladih iz nekoliko europskih zemalja (Španjolske, Italije, Poljske, Turske i Bugarske) boravi na otoku Murteru te pomažu u organizaciji u u arheološkim iskopavanjima i obnavljanju suhozida koji okružuju lokalitet Colentum na brdu Gradina.


Voditelj istraživanja je Željko Krnčević a stručni suradnik Luka Eraković.

 

Dio kampa je već tradicionalno, suradnja s Centrom za odgoj i usmjereno obrazovanje iz Šibenika.

 

- Ove godine radi se o foto radionici na arheološkom lokalitetu. Voditeljice su defektologinje Ivana Miškić iz Šibenika i Vedrana Ćetković iz Zagreba. Napominjemo da će ova radionica trajati do petka, 7. listopada, a arheološka istraživanja do 15. listopada – poručuje šibenski arheolog.

 


Drugi lokalitet na kojem se radi, također, do petka, 7. listopada, e starokršćanska bazilika u Bilicama, nedaleko Šibenika. Istraživanjima rukovodi dr. sc. Mirja Jarak s Arheološkog odsjeka Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u suradnji s Muzejom grada Šibenika. Na tom su se arheološkom lokalitetu zadnja istraživanja provodila davno i to točnije početkom 20. stoljeća.

 

 

Naslovna fotografija: Željko Krnčević
 

Iz kategorije: Županija info