Datum objave: 06. Rujan 2016

Zbog prijateljskog odnosa prema prirodi: JU NP Krka predstavila hibridne i električne automobile i punionicu

Šibenik News
Šibenik News

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ javnosti je predstavila novu infrastrukturu za punjenje električnih automobila na Lozovcu i nova električna i hibridna plug in vozila. Realiziran projekt predstavlja doprinos zaštiti prirode i okoliša te cjelokupnoj društvenoj zajednici jer se korištenjem ovakvih automobila smanjuju štetne emisije koje proizvode konvencionalni motori s unutarnjim izgaranjem.

 

U sklopu programa „Zelena linija“ kojeg je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji je namijenjen javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, JU „Nacionalni park Krka“ nabavila je pet novih hibridnih i električnih automobila.

 

Ovo predstavlja korak više u zaštiti prirode, a posebno nam je drago da se i JU „NP Krka“ pridružila projektu Zelena linija koji zaštićenim područjima pruža mogućnost sudjelovanja kako bi bili uzor za uvođenje i širu primjenu električnih automobila. Nadamo se da će se i nadalje razvijati projekti kako bi se što veći broj građana mogao uključiti u izravnu zaštitu okoliša kupnjom električnih automobila - naglasio je ravnatelj JU „NP Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

 

Ukupna vrijednost investicije iznosi 158.724 eura od čega je 80 posto sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nabavljeno je jedno Mitsubishi I-MIEV električno vozilo, dva plug in hibridna Mitsubishi Outlander Phev Intense Navi 4 WD AT vozila i dva Toyota Prius 1,8 hibridna vozila.  

 

Prednosti ovih vozila su naklonjenost prema prirodi, zaštita okoliša, smanjeni troškovi održavanja i goriva. Sva navedena vozila u električnom modu su nečujna. Primjerice, Mitsubishi I-MIEV električno vozilo je plug in čisto električno vozilo s baterijom koja se može puniti iz vanjske mreže (iz utičnice ili javne punionice) a domet vozila s punom baterijom je 160 km.

 

 

Emisija CO2 je 0 g/km. Plug in hibridno-električna vozila imaju bateriju koja se može puniti iz vanjske mreže (iz utičnice ili javne punionice), a domet vozila s punom baterijom je 52 km. U slučaju kada se smanji kapacitet baterije ili je potrebna veća snaga, uključuje se benzinski motor. On pokreće agregat i puni bateriju te ne služi za pokretanje vozila nego za generiranje električne struje.

 

Za pogon vozila zadužena su dva elektromotora. Emisija CO2 je 42 g/km dok vozilo sličnih karakteristika u dieselskoj verziji ima emisiju od 154 g/km pa čak i više. Iz ovoga proizlazi prijateljski odnos prema prirodi: smanjenje zagađenja emisijom CO2, NOX i zagađenja bukom.

 

Nadalje, JU „NP Krka“ postavila je i novu infrastrukturu za punjenje električnih automobila na Lozovcu te će još jedna biti postavljena u sklopu uređenja okoliša novog informacijskog centra u Laškovici iznad Roškoga slapa. Vrijednost investicije za obje punionice iznosi 399.850,00 kuna koje je samostalno financirala JU „NP Krka“.

Iz kategorije: Županija info