Datum objave: 12. Srpanj 2016

Županijskim vatrogascima i članovima HGSS-a uručena vrijedna oprema

Šibenik News
Šibenik News

Župan Goran Pauk danas je predstavnicima vatrogasnih postrojbi na području Šibensko-kninske županije i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanica Šibenik predao GPS uređaje za praćenje vatrogasnih vozila i vozila HGSS-a, te tablete za mapiranje opožarenih površina.

 

Oprema je nabavljena u sklopu EU projekta HOLISTIC, financiranog iz pretpristupnog fonda EU IPA Jadranska prekogranična suradnja, a kojeg Šibensko-kninska županija provodi u suradnji s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije.

 


Riječ je samo o dijelu opreme koja se planira nabaviti ovim EU projektom u cilju unaprijeđenja i modernizacije sustava vatrogastva te samim time i bolje zaštite naših šuma i okoliša od požara, kao i zaštite djelatnika vatrogasnih postrojbi prilikom vatrogasnih intervencija. Korištenje GPS uređaja omogućit će i efikasnije upravljanje i koordinaciju potražnim akcijama i akcijama spašavanja na teško dostupnim područjima, što je od iznimne važnosti za našu županiju koja je usmjerena na turizam.

 

- Zadovoljstvo mi je što mogu reći da je Šibensko-kninska županija, uz tehničku podršku djelatnika Razvojne agencije, uspjela višestruko nadmašiti ciljeve predviđene u ovom segmentu strateškog projekta HOLISTIC. Od planiranih 5, uspjeli smo dobiti još 10 GPS uređaja, a umjesto jednog tablet su dobile sve županijske Javne vatrogasne postrojbe. Ukupni cilj projekta je podržati održivo zajedničko upravljanje prirodnim resursima prevencijom šumskih požara i zaštitom javnih zgrada od posebnog značaja od potresa te podržati održivu uporabu biomase zaštitom vrijednih prirodnih resursa, istodobno razvijajući prekograničnu suradnju jadranskog područja - rekao je župan. 

 

Podsjetimo, „Holistički model integralne zaštite od šumskih požara – HOLISTIC“ je strateški projekt financiran iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA Jadranska prekogranična suradnja, u kojem Šibensko-kninska županija sudjeluje kao projektni partner uz još 19 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke. Raspoloživi budžet za Šibensko - kninsku županiju iznosi 440.478,11 eura, od čega Europska unija sufinancira 85 posto cjelokupnog iznosa, a Fond za sufinanciranje projekata na lokalnoj i regionalnoj razini još dodatnih 9 posto.

 

Cilj projekta, koji je započeo u listopadu 2013. godine, a traje do rujna 2016., je podržati održivo zajedničko upravljanje prirodnim resursima prevencijom šumskih požara i zaštitom javnih zgrada od posebnog značaja od potresa te podržati održivu uporabu biomase zaštitom vrijednih prirodnih resursa, istodobno razvijajući prekograničnu suradnju jadranskog područja.
 

Iz kategorije: Županija info