Datum objave: 06. Srpanj 2016

Šibensko - kninska županija među najtransparentnijim u Hrvatskoj

Šibenik News
Šibenik News

Šibensko - kninska županija jedna je od najtransparentnijih županija u Hrvatskoj, pokazalo je to istraživanje  'Transparentnost proračuna lokalnih jedinica' u organizaciji Instituta za javne financije.

 

Istraživanjem su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine. Transparentnost proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima se omogućuje uvid u javnu nabavu i kretanje javnog proračuna, povećava se odgovornost lokalnih vlasti i smanjuje mogućnosti za korupciju, a analiza ukazuje da transparentnost prije svega ovisi o političkoj volji lokalnih vlasti.



Otvorenost proračuna, dostupnost i jasnoća objavljenih podataka i informacija državne i lokalne vlasti preduvjet su za stvaranje povjerenja između građana i načelnika, gradonačelnika i župana.



- Prema prosjeku svih lokalnih jedinica na svom području najotvorenije su Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zadarska i Zagrebačka županija. Analizom istraživanja prema vrstama lokalnih jedinica, županije su vrlo transparentne u izvršavanju proračuna - izrazila je zadovoljstvo ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott.



U intervjuu za newsletter Hrvatske zajednice županija s temom 'Antikorupcija i transparentnost upravljanja' predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je kako pored objavljivanja podataka, informacija i dokumenata na web stranicama županija, redovnog vremena za upite građana prema županima i dužnosnicima, uz sjednice skupština otvorenih rasprava te uz savjetovanja prema građanima, uprava dodatno treba poticati otvorenost i dostupnost podataka kako bi bila bliža građanima jer se na taj način između ostalog dijeli i odgovornost za odluke.



- Transparentnost podataka je putokaz za informiranje o potrošnji proračuna sredstava. Vjerujem da će na idućem predstavljanju rezultata istraživanja sve jedinice dobiti priznanje Instituta za visoku razinu transparentnosti - rekla je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.



Ovakva predstavljanja rezultata istraživanja dobar su primjer i prilika za razmjenu iskustava, edukaciju i napredak. Lokalne jedinice ocijenjene najvišom ocjenom u istraživanju, dobile su i priznanje Instituta.



- Osim Instituta za javne financije veliku ulogu u približavanju transparentnosti općoj i stručnoj javnosti imaju lokalne jedinice, ministarstva ali i Zajednica županija, Udruga gradova i Udruga općina koje svojom kontinuiranom suradnjom podižu svijest svojih članica (županija, gradova i općina) o značaju proračunske otvorenosti za poboljšanje komunikacije s građanima, promoviranje odgovornosti lokalnih vlasti i podizanje povjerenja građana u način trošenja lokalnih sredstava - komentirao je rezultate istraživanja ministar financija Zdravko Marić. 

Iz kategorije: Županija info