Datum objave: 22. Svibanj 2016

Projekt Tržnice u Vodicama u utrci za European Prize for Urban Public Space

Šibenik News
Šibenik News

Dobre vijesti za domaću arhitekturu stižu iz Barcelone, iz okvira arhitektonske nagrade The European Prize for Urban Public Space koja je objavila nominirane projekte za ovogodišnje izdanje nagrade, među kojima je i projekt Tržnice i ribarnice u Vodicama arhitekta Dinka Peračića.

 

Riječ je o bijenalnoj nagradi koja je utemeljena 2000 godine i dodjeljuje se već deveti put! Organizatore nagrade čini sedam europskih institucija, a cilj projekta je prepoznavanje i valoriziranje izvrsnih projekata koji “brane” kvalitetu javnog prostora u europskim gradovima.

 

Međunarodni žiri je među čak 276 nominiranih projekata iz cijele Europe, koje su predložili lokalni stručnjaci, izabrao 25 finalista među kojima je već hvaljeni i nagrađivani i projekt Dinka Peračića. Izabrani radovi predstavljaju ono najkvalitetnije u europskom javnom prostoru izgrađeno u posljednje dvije godine, a među projektima za nagradu konkuriraju trgovi, mostovi, obalni pojasevi, biciklističke staze, parkovna uređenja i ostali urbanističko-arhitektonski projekti u javnom prostoru.

 

Između 25 najboljih nalaze se projekti iz 13 europskih zemalja, ponajviše iz Španjolske (6 projekata) te Danske (4 projekta). Svi finalisti bit će dio putujuće izložbe u niz europskih i svjetskih gradova tijekom sljedeće dvije godine. Među finalistima će žiri izabrati pobjednike te dobitnike posebnih priznanja, a objava će uslijediti u srpnju.

 

Među nominiranim projektima iz Hrvatske konkurirali su i projekti Plaže Mulini Studija 3LHD, Spomenik “Slomljeni pejzaž” arhitekata iz NFO-a i kipara Petra Barišića te projekt Arheološkog parka principij u Rijeci arhitekta Nenada Fabijanića.

 

Na nagradi The European Prize for Urban Public Space hrvatska arhitektura je “slavila” 2006., kada je Nikola Bašić za projekt Morskih orgulja u Zadru izabran kao jedan od dva pobjednika, a projekti iz Hrvatske bili su među finalistima i na ranijim izdanjima, 2014. godine (Trg Petra Zoranića u Zadru – Kostrenčić Krebel), 2010. godine (Spomen obilježje poginulim vatrogascima na Kornatima – Nikola Bašić) te 2008. godine (Riva u Splitu – Studjio 3LHD).

 

Podsjetimo, projekt Tržnice i ribarnice u Vodicama koji smo predstavili ovdje, već je osvojio međunarodno nagradu Piranesi Award, dobio je jednu od jednakovrijednih nagrada na Zagrebačkom Salonu, a također je bio nominiran za nagradu Viktor Kovačić Udruženja hrvatskih arhitekata. Dinko Peračić je izbornik hrvatskog nastupa na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu koje se otvara sljedećeg tjedna u Veneciji.

 

Izvor: Vizkultura.hr

 

Foto:Damir Žižić

 

Iz kategorije: Županija info