Datum objave: 05. Svibanj 2016

Predstavljanje u Zagrebu:JU NP Krka dio projekta 'Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku'

Šibenik News
Šibenik News

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ potpisali su Sporazum o suradnji na projektu 'Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku'  koji ima za cilj educiranje korisnika NSK, njihovo osvješćivanje i senzibiliziranje na temu zaštite hrvatske prirodne i kulturne baštine te uključivanje u određene programe, kao i popularizaciju programa organizacija s područja zaštite i očuvanja prirode.

 

U sklopu projekta, javnosti će u petak, 6. svibnja biti prezentirana suradnja NSK i NP „Krka“, kao i još tri parka dionika u projektu: Nacionalnih parkova „Risnjak“ i „Paklenica“ i Parka prirode „Kopački rit“ te će posjetitelji moći razgledati tematske izložbe posvećene svakom parku.


Uz već postavljenju izložbu u čitaonici koja obuhvaća prirodne i kulturnopovijesne ljepote cijeloga Parka, NP „Krka“ predstavit će se tijekom godine s još tri izložbe: izložba slika i predmeta u sklopu predstavljanja Arheološkog lokaliteta Burnum; izložba Podzemna fauna špilja i jama u Nacionalnom parku „Krka“; izložba Voda i krš.

 

Na ovaj će način čitatelji i korisnici NSK imati priliku upoznati Nacionalni park „Krka“ kroz prizmu aktivnosti koje Park provodi u cilju zaštite prirode i valorizacije kulturnopovijesne baštine. Nadamo se da će izložbe pobuditi interese mladih korisnika NSK i potaknuti ih na istraživački rad u sklopu njihova obrazovnog puta, pritom i na korištenje digitalne građe o Parku, te približiti radu Javne ustanove i mogućim oblicima suradnje. Ovaj projekt početak je suradnje koja će doprinijeti populariziranju znanosti, zaštite prirode i održivog razvoja kod šire javnosti, prvenstveno mladih.

 

U okviru suradnje pokreće se i projekt Virtualne izložbe o nacionalnim parkovima i parkovima prirode kako bi se okupila i predstavila zbirka digitalne knjižnične građe s temom prirodne baštine.

 

 

O projektu Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku


Uvidjevši vlastiti potencijal u brojnosti korisnika mlađe životne dobi, a s obzirom na poziciju središnje hrvatske knjižnice, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokreće projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku kroz koji će predstavljanjem tematskih vrijednih ostvarenja iz svojeg fonda povezati korisnike i širu javnost s organizacijama i društvima uključenim u zaštitu i očuvanje naših prirodnih bogatstava kao važnog elementa hrvatske kulturne baštine. 


Naime, uvodna najava projekta upravo su izložbeni prostori Nacionalnih parkova Risnjak, Paklenica i Krka te Parka prirode Kopački rit postavljeni u korisničkom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na 3. katu. Oni će idućih šest mjeseci korisnicima Knjižnice, ali i široj javnosti, kroz građu iz fonda Knjižnice, kroz zanimljive izloške iz svoga fonda te kroz seriju tematskih predavanja predstaviti svoj bogati opus prirodne baštine te ih tako potaknuti da ga posjete i počnu o njemu sustavno voditi brigu.

Prvi će se program projekta, tako, u suradnji s Nacionalnim parkom Krka ostvariti u lipnju izložbom o arheološkom parku Burnum, od 7. do 24. lipnja 2016. u predvorju Knjižnice.
Osnovni ciljevi projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku odnose se na edukacij

u korisnika Knjižnice, njihovo osvještavanje i senzibiliziranje na temu te uključivanje u određene programe, kao i na popularizaciju programa organizacija s područja zaštite i očuvanja prirode, prezentaciju rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, stručnih radova, nakladništva i projekata. Zadatak je privući što veći broj korisnika i zainteresirane javnosti i kroz njihovo sudjelovanje u odabranim programima usaditi im nove vrijednosti i navike. 

 

Iz kategorije: Županija info