Sidebar Menu

Datum objave: 29. Travanj 2016

Župan Pauk o provokaciji plakatima: cilj je bio potaknuti građane na razmišljanje

Šibenik News
Šibenik News

U Domu Zadarske županije održana je 42. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.Članovima Izvršnog odbora pridružio se i predstojnik Državnog ureda za upravljanje imovinom Tomislav Boban s kojim su razgovarali o upravljanju državnom imovinom u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.


Upravo će ova problematika biti jedna od glavnih tema V. Foruma hrvatskih i poljskih regija koji će se održati u Dubrovniku od 10. do 12. svibnja 2016. godine, a na kojem će Poljska predstaviti uspješne primjere revitalizacije takvih objekata.Hrvatska u svom vlasništvu ima znatan broj napuštenih vojnih objekata koji u ovom trenutku predstavljaju mrtvi kapital. Kad im se pridodaju i napušteni gospodarski objekti, jasno je da je riječ o golemom potencijalu koji se može i treba staviti u službu razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave.


 

- Imamo i velikih problema, i onih koji se čine minorni, ali zaustavljaju vrijedne milijunske projekte. Takvih je primjera, nažalost, puno. Cilj nam je odblokirati sustav i učiniti ga realnijim - rekao je Boban i istaknuo da postoji niz čvrstih razloga zbog kojih bi dio nekretnina trebalo dati na upravljanje lokalnoj zajednici.U nastavku sjednice razgovaralo se i o ulozi Hrvatske zajednice županija u reformi lokalne i područne (regionalne) samouprave, a predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk osvrnuo se na plakate s porukom 'Dobrodošli u Zadarsku regiju!' koji su osvanuli u Šibeniku.- Hrvatska zajednica županija ovom je kampanjom željela građane potaknuti na razmišljanje o lokalnom identitetu. Činjenica je da bi okrupnjavanje županija u pet ili sedam regija na nacionalnoj razini, dovelo do toga da poneki regionalni centar hijerarhijski i teritorijalno potpadne pod neki susjedni. Dakle, bilo kakvo prekrajanje Hrvatske trebaju odobriti prije svega građani. Bez njihove podrške takvi potezi ne vrijede. U Hrvatskoj zajednici županija i dalje stojimo kod toga da je bit u funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji koja bi ojačala hrvatske županije, a ne u njihovom broju - rekao je Pauk.Članovi Izvršnog odbora uputili su se nakon sjednice u Sveti Filip i Jakov na otvorenje 16. festivala cvijeća Zadarske županije te posjetiti akciju Zaklade Ana Rukavina kojoj je Hrvatska zajednica županija suorganizator.

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam