Datum objave: 27. Travanj 2016

Stipe Petrina:'Zli jezici' govore o zagađenju pitke vode zbog bušotine u Unešiću

Diana Ferić
Diana Ferić

Kvaliteta pitke vode na šibenskom području i izvori mogućeg zagađenja bili su tema aktualnog sata jutrošnje Sjednice Županijske skupštine u Šibeniku, a inicirao ju je Stipe Petrina, nezavisni vijećnik i saborski zastupnik.


Petrina je kazao kako 'zli jezici' govore da je vodu u izvorištu Jaruga zagadila bušotina za ispitivanje izvorišta vode u Unešiću na koju se, prema njegovim informacijama, odlaže otpad iz rafinerija.

 

Podsjetimo, prije dvije godine pitka voda iz Jaruga bila je onečišćena naftnim mrljama, ali do danas nije službeno priopćeno kako je do toga došlo.


- Meni je sumnjivo to što je to jedina takva bušotina u Šibensko – kninskoj županiji koja služi za ispitivanje izvorišta vode, koja je sanirana i na koju je izliveno pet miksera betona, ograđena je i zatvorena lokotom. Sve ostale takve bušotine su nedirnute i pristup je slobodan. Osim toga, imam informaciju da je na sanaciju bušotine u Unešiću, Županija umjesto planiranih 350 tisuća, potrošila 700 tisuća kuna, pa me zanima zašto – kazao je Petrina.


Iznio je i sumnje, pozivajući se na 'zle jezike' i informacije koje do njega dolaze da ta bušotina i dalje predstavlja opasnost i da zagađuje vodu koju pijemo.

 

Na to je reagirala Suzi Vatavuk, ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo koja je decidirano izjavila kako je voda koju žitelji županije piju zdravstveno ispravna.

 

 

- Javljali su nam se potrošači koji su bili zabrinuti zbog toga što im je voda bila zamućena, imali su dojam da je u nju ponovno završila nafta, no naša ispitivanja pokazala da je riječ o povišenoj količini kamenca koja je izazvala promjenu izgleda vode – objasnila je Vatavuk.

 

No Petrina joj je na to odgovorio da je ona zadnja osoba koja ima pravo umirivati građane Šibenika da je voda ispravna jer je 2014. godine reagirala tek nakon nekoliko dana i nakon što su se građani pobunili.

 

Šibensko – kninski župan, Goran Pauk zamjerio je Petrini što na temelju indicija uznemirava javnost.

 

 

- Sumnjam da je išta od tih informacija točno. Županija je posve čista, za sve što smo napravili imamo potpisanu dokumentaciju. Nije Županija sanirala izvorište, već su za to zadužene nadležne tvrtke pa je tako bilo i u ovom slučaju – izjavio je župan Pauk.

 

Nakon toga, Petrina je za govornicom pročitao odgovor zagrebačke tvrtke Crosco d.o.o. u kojem stoji da su oni bili zaduženi za poslove bušenja, ali ne i za poslove sanacije iste te da ne znaju što se kasnije događalo.
 

Iz kategorije: Županija info