Datum objave: 21. Travanj 2016

Zelena čistka JU NP Krka: Globalna akcija uz pomoć volontera svedena na Lozovac

Šibenik News
Šibenik News

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove se godine pridružuje globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka. Akcija čišćenja održat će se u petak, 22. travnja,  u 8 sati na Lozovcu, glavnom ulazu u NP „Krka“.

 

Djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u suradnji s volonterima iz Braniteljske socijalno radne zadruge Branitelj, volonterima iz Kulturne udruge Slovenaca dr. France Prešeren (sekcija Ljubitelji prirode Planika – Runolist) Šibenik, volonterima iz Ekološke udruge „Monte Promona“ iz Siverića i lokalnim stanovništvom čistit će nelegalno odlagalište otpada na Lozovcu, nedaleko glavnog ulaza u NP „Krka“.

 

Tom prigodom sanirat će se nelegalno odlagalište otpada površine oko 1 ha. Na odlagalištu se uglavnom nalazi sitni i srednji kućanski otpad, ali i ostaci građevinskog materijala.

 

Zelena čistka zajednička je jednodnevna akcija čišćenja nelegalnih odlagališta otpada i najveći volonterski ekoprojekt u Hrvatskoj, koji okuplja aktivne građane i organizacije, a dio je velike globalne akcije World cleanup, pokrenute 2008. Temelji se na buđenju svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje.

 

U povodu Svjetskog dana planeta Zemlje također će se održati i radionica oslikavanja automobilskih guma u Katoličkoj OŠ u Šibeniku, u petak, 22. travnja 2016. te čišćenje i uređenje okoliša.

 

Obilježavanjem Dana planeta Zemlje javnost se želi osvijestiti o opasnostima koje prijete životu na Zemlji te o potrebi zaštite okoliša i očuvanja biološke raznolikosti i povoljnih uvjeta za suživot čovjeka i prirode. Nagli razvoj industrije doveo je do porasta potrebe za energijom, odnosno do pojačanog korištenja fosilnih goriva i otpuštanja velike količine otrovnih tvari u zemlju i zrak. Svojim odgovornim ponašanjem svakodnevno možemo doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti koju ostavljamo u zalog budućim generacijama.
 

Iz kategorije: Županija info