Datum objave: 17. Veljača 2016

Četrdeset koordinatora volontera iz cijele Hrvatske okupilo se na skupu u NP Krka

Šibenik News
Šibenik News

 

„U 19 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode u protekla dva mjeseca prijavilo se više od 400 mladih volontera. Većinom se radi o osobama mlađe životne dobi i studentima iz Republike Hrvatske ali i nekolicine stranih državljana uglavnom iz regije.“ - istaknuo je Hrvoje Zemljić, koordinator volonterskih programa Ministarstva zaštite okoliša i prirode na završnom skupu koordinatora i zamjenika koordinatora volontera koji je održan 16. i 17. veljače u Nacionalnom parku „Krka“ uz sudjelovanje četrdeset koordinatora i zamjenika koordinatora volontera iz devetnaest javnih ustanova hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode.

 

Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. 

Aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti su primjerice uklanjanje invazivnih vrsta, održavanje botaničkih vrtova i parkova, aktivno održavanje ugroženih staništa, izgradnja i održavanje hranilišta za životinje, rad na smanjenju opasnosti izbijanja požara (ručno krčenje), održavanje i izgradnja staza, čišćenje plaža i staza te sakupljanje otpada, obnova suhozida, maslinika i sl., kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa, istraživanja geološke i biološke raznolikosti, snimanje i fotografiranje flore i faune, znamenitosti parkova, informiranje posjetitelja i ostalih korisnika i sl.

 

Krešimir Šakić, ravnatelj JU „NP Krka“ zaključio je: „Drago nam je da je Nacionalni park „Krka“ domaćin završnog skupa koordinatora i zamjenika koordinatora volontera što predstavlja još jedan iskorak u valorizaciji završne faze izgradnje Eko kampusa Puljane unutar kojeg razvijamo značajni volonterski centar kojem je namjena olakšati razvoj volonterske djelatnosti na području NP „Krka“ i zaštite prirode općenito. Sigurni smo da će se brojni volonteri pridružiti očuvanju hrvatske prirode te da će se narednih godina povećati i broj programa koje će volonteri razvijati uz djelatnike prakova.“
 

Iz kategorije: Županija info