Datum objave: 12. Veljača 2016

Fond za sufinanciranje EU projekata odobrio maksimalni iznos za HERA projekt

Šibenik News
Šibenik News

Iz Fonda za sufinanciranje EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini odobreno je 153 tisuće kuna bespovratnih sredstava za sufinanciranje EU projekta HERA - „Održivo turističko upravljanje jadranskom baštinom“ / Sustainable tourism management of Adriatic HERitage“, kojeg provodi Šibensko-kninska županija u suradnji s Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

 

Navedeni iznos ujedno je i maksimalni mogući iznos koji je Županija mogla dobiti putem Javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

HERA je strateški projekt financiran iz IPA programa Jadranska prekogranična suradnja 2007-2013, u kojem Šibensko-kninska županija sudjeluje kao projektni partner. Nositelj projekta je Zadarska županija, a u projektu sudjeluje 19 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke.

 

Cilj projekta HERA, koji je započeo u studenom 2013. godine a traje do rujna 2016. godine, je razviti zajedničku prekograničnu platformu za upravljanje i promociju održivog turizma na jadranskom području baziranog na zajedničkom kulturnom naslijeđu.

 

Projektom se definira metodologija za dosezanje standarda i dodjelu oznake za jadransku destinaciju kulturnog turizma naziva HERA. Izvodivost spomenute metodologije ispituje se kroz provedbu pilot projekata na teritorijima projektnih partnera, tj. kreaciju kulturnih ruta koje obuhvaćaju infrastrukturno obnovljene elemente kulturnog nasljeđa te opremanje centara za posjetitelje.

 

U okviru projekta istražen je i opremljen arheološki lokalitet Velika Mrdakovica te je osmišljena kulturna ruta „Voda – moćna stvarateljica povijesti“ koja će povezivati najznačajnije kulturne atrakcije i destinacije u našoj županiji, uključujući obalu, otoke, zaleđe i područje Nacionalnog parka Krka. Županijska kulturna ruta zamišljena je kao cjeloviti turistički proizvod koji će doprinijeti duljem zadržavanju i potrošnji turista u sezoni te povećanju posjećenosti van turističke sezone.

 

Ukupni budžet projekta HERA iznosi 8.842.602,24 €. Raspoloživi budžet za Šibensko-kninsku županiju iznosi 272.108,87 €, od čega Europska unija sufinancira 85% cjelokupnog iznosa.
 

Iz kategorije: Županija info