Datum objave: 23. Siječanj 2016

Županijski Zeleni telefon prošle godine zvonio 159 puta, prijavljena 32 slučaja

Šibenik News
Šibenik News

Zeleni telefoni Hrvatske u protekloj godini zvonili su svega 2.707 puta, a onaj Ekološke udruge 'Krka' Knin čuo se 159 puta zbog 62 slučaja.

 

Slučajevi su obrađivani po mjesecima tako da se dio slučajeva (i prijava na njih) često ponavljaju, a to znači da je ukupno bilo 32 slučaja. Trinaest slučajeva je riješeno dok su neki vrlo blizu rješavanja, a za neke još nema povratnih informacija. Najveći broj prijava se odnosio, kao i prethodnih godina, na ilegalne deponije smeća i onečišćenje voda.

 

Uglavnom, riješeni su slučajevi oko registracije i sanacije ilegalnih deponija otpada. Najzastupljenije kategorije su „Otpad“ i „Vode“. Najviše se prijava odnosi na slučaj zagađenja rijeka Krke, Orašnice, Marčinkovca i Butižnice. Slučajeve zagađenja, prema statistici, prijavljuje više muških osoba negoli žena te uglavnom svi koji prijave neki slučaj pri tome žele ostati anonimni. 

 

Od početka djelovanja Zelenog telefona u Šibensko-kninskoj županiji, 2007. godine pa do danas, na Zeleni telefon Eko „Krke“ pristiglo je ukupno 1472 prijava građana.

 

Statistike poziva kroz godine pokazuju izrazito mali broj prijava iz drugih gradova i općina u županiji, najviše ih je s područja grada Knina, radi sjedišta udruge „Krka“ koje je u Kninu .

- Mišljenja smo da je razlog tome neinformiranost tamošnjih građana o postojanju Zelenog telefona Eko „Krke“ stoga nam je cilj što više se promovirati i u drugim gradovima i općinama kako bi ih potaknuli na aktivnije sudjelovanje u rješavanju pitanja vezanih za okoliš i prirodu - poručuju hrvatski zeleni aktivisti.  

Iz kategorije: Županija info