Sidebar Menu

Datum objave: 21. Siječanj 2016

Radove u PP Vransko jezero vrijedne 4 milijuna kuna pokriva Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Šibenik News
Šibenik News

 

Park prirode Vransko jezero kao jedinstveno obalno slatkovodno jezero s vrijednim močvarnim i poplavnim staništem, od iznimne je važnosti za zaštitu ptica i očuvanje bioraznolikosti i kao takvo je uvršteno na Ramsarski popis vlažnih staništa. Upravo zbog njegove važnosti i razvojnih perspektiva Ministarstvo je zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo financiranje radova na rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove moderne posjetiteljske infrastrukture u vrijednosti od 4 milijuna kuna“ – rekao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep prilikom obilaska radova.

 

U Parku prirode Vransko jezero u tijeku je realizacija nekoliko značajnih projekata unaprjeđenja posjetiteljske infrastrukture. Obnavlja se urušena drvena poučna staza na sjevernoj strani parka čiju obnovu u iznosu od 2 milijuna kuna u potpunosti financira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz Projekt integracije u EU Natura 2000.

Park prirode Vransko jezero će, također, uz pomoć Ministarstva dobiti i reprezentativni info centar u Betini gdje će uz NP Kornate, biti prezentirani i ostali parkovi iz okruženja. Natječaj za uređenje info centra je objavljen u Narodnim novinama.

 

Kako bi se razvojni potencijali Parka prirode Vransko jezero do kraja iskoristili, u idućem razdoblju trebati će riješiti tri vrlo važna zahvata: elektrifikaciju lokaliteta Prosika, izgraditi vodenu zapornicu na kanalu Prosika u suradnji s Hrvatskim vodama te kupiti lokalitet autokampa Crkvine koji je Prostornim planom planiran za buduće sjedište Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.

Navedenim budućim projektima PP Vransko jezero će imati zaokruženu infrastrukturu i moći će pružiti kvalitetnu uslugu posjetiteljima, omogućiti održivi razvoj lokalnom stanovništvu, a pri tom raditi na očuvanju najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj.
 

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.