Datum objave: 09. Prosinac 2015

Drniški pršut dobio zaštićenu oznaku kvalitete koja će ga činiti prepoznatljivim u Europi

Šibenik News
Šibenik News

 

Drniški pršut dobio je zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i kao takav upisan je od jučer u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Na to je Udruga proizvođača drniškog pršuta čekala još od 2002. godine , kada su potaknuli zaštitu, pa su naravno zadovoljni tom dobivenom oznakom. Zvonimir Marin, predsjednik te Udruge ističe kako je to za sada samo izazov jer trenutno svi drniški pršutari zajedno ne mogu ni izdaleka odgovoriti potražnju europskog tržišta iako se proizvodnja posljednjih godina značajno uvećala. „ Danas svi zajedno proizvodimo pršuta koliko jedna veća talijanska pršutana, oko 80 000 komada", ističe on.

Otvaranje europskog tržišta otvara velike mogućnosti za ulaganja u nove pršutane i razvoj postojećih. Udruzi se već javljaju i strani ulagači tako da Marin procjenjuje da će se za 10 godina proizvoditi 500 000 – 600 pršuta godišnje.

Drniški pršut je postao prvi proizvod iz dalmatinske Zagore s EU oznakom i 8. hrvatski proizvod zaštićen u EU.

To je treći hrvatski pršut, uz krčki i istarski, koji je dobio oznaku koja će ga činiti prepoznatljivim na europskom tržištu. Tu će oznaku moći nositi samo oni pršuti koji će se od uzgoja svinja do zadnje faze proizvoditi na području Grada Drniša te Unešića, Promine i Oklaja.

Iz kategorije: Županija info