Datum objave: 24. Studeni 2015

Vodičkoj tržnici prva nagrada na Piranskim danima arhitekture među 38 projekata

Šibenik News
Šibenik News

 

Nakon što je Projekt tržnice i ribarnice Vodice dobio nagradu na 50. zagrebačkom salonu, njegova estetika i vrijednost prepoznata je i na 26. piranskim danima arhitekture, međunarodnoj konferenciji o arhitekturi koja je tradicionalno praćena izložbom na kojoj se predstavljaju djela srednjoeuropskih arhitekata nastala u protekle dvije godine.

Među zemljama koje su se natjecale za ovu prestižnu nagradu našle su se Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka i Slovenija, a svaka od zemalja mogla je nominirati pet radova koje su odabrali nacionalni selektori. Na ovogodišnjem izdanju ovog velikog međunarodnog događaja projekt vodičke tržnice i ribarnice autora Dinka Peračića osvojio je prvu nagradu Piranesi koju je internacionalni stručni sud sastavljen od eminentnih profesora arhitekture dodijelio vodičkoj tržnici i ribarnici s obrazloženjem kako je „projekt primjer uspješne urbane i društvene obnove. U kontekstu Vodica kao izrazito turističkog grada projektom je zadržan mediteranski duh i način življenja. Njime nije narušen tradicionalni izgled mjesta, već se nova tržnica i ribarnica savršeno uklapaju u dosadašnju tipologiju gradnje racionalnim korištenjem postojećih resursa. Proziran i svijetli krov nadopunjuje okolne zgrade, pa je cijelim projektom nenametljivo kreiran novi kvalitetan prostor za čitavu društvenu zajednicu".

Ova je nagrada još jedna potvrda kako se pažljivim promišljanjem i dobro osmišljenom idejom mogu pomiriti tradicija i suvremeni način života, a potrebe modernog društva uklopiti u postojeći poviješću i tradicijom obilježeni javni prostor.
 

Iz kategorije: Županija info