Datum objave: 07. Listopad 2015

Lokalnoj akcijskoj grupi „More 249" odobrena sredstva za izradu lokalne razvojne strategije

Šibenik News
Šibenik News

 

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 01. listopada donijela je Odluku o dodjeli sredstava u iznosu 413.933,23 kn Lokalnoj akcijskoj grupi „More 249“ za Podmjeru 19.1. "Pripremna pomoć".  Sredstva su namijenjena za izradu lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe „More 249“ te pokriće troškova tekućeg poslovanja.

Ova sredstva javne potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 90% udjela, a Republika Hrvatska s 10% udjela, dok intenzitet javne potpore iznosi 100% od ukupnih prihvatljivih troškova.
U slijedećih šest mjeseci slijedi izrada LRS, organiziranje niza radionica sa svrhom animiranja i uključivanja lokanog stanovništva kako bi se osigurao prolaz na podmjeru 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“. Projekti koji budu u skladu sa LRS moći će se direktno financirati iz navedene mjere.
 

„Kao prvo, želio bih se zahvaliti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ministarstvu poljoprivrede i ministru Jakovini, na dodijeljenim sredstvima. Pred nama je dugotrajan proces izrade ovog važnog dokumenta koji će biti nit vodilja za sve daljnje projekte u mjeri ruralnog razvoja, a samu strategiju moramo shvatiti kao bazu prihvatljivih projekata. Ljudi koji žive na području LAG-a znaju najbolje što im treba, stoga koristim ovu priliku i da pozovem sve koji imaju projektnu ideju ili već pripremljen projekt da nas kontaktiraju kako bi njihov projekt uvrstili u strategiju i time ga učinili prihvatljivim za dobivanje sredstava iz fondova EU. Dobivenim sredstvima, LAG More249 organizirat će i brojne edukacije za članove Lag-a ali i za ostalo stanovništvo te prezentirati ulogu LAG-a u društvenoj zajednici.“, kazao je predsjednik Lag-a More249 i zamjenik načelnika Općine Pirovac Ante Čubrić.

Lokalna akcijska grupa ili skraćenica LAG je partnerstvo javnog, civilnog i gospodarskog sektora koji, kroz zajedničko djelovanje, unaprjeđuje kvalitetu življenja i rada na svom području koristeći sredstva Europske unije. LAG-u mogu pristupiti, osim jedinica lokalne samouprave, poduzeća i javne ustanove, razne udruge i organizacije civilnog društva, obrtnici, mali privrednici i privatni poduzetnici, vlasnici obiteljsko- poljoprivrednih gospodarstava i zadruge.

 LAG More 249 obuhvaća područje općina Murter-Kornati, Tisno, Pirovac, Tribunj, Primošten i Rogoznica, grad Vodice te naselja grada Šibenika: Grebaštica, Žaborić, Jadrtovac, Brodarica, Krapanj, Zlarin, Kaprije, Žirje, Zaton i Raslina.
 

Iz kategorije: Županija info