Datum objave: 29. Rujan 2015

Ured Župana podržava odluku Vlade kojom ukida dozvole za istraživanje ugljikovodika kod Kornata

Šibenik News
Šibenik News

 

Na 256. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 23. rujna 2015. godine donesene su odluke o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu u istražnim prostorima ugljikovodika: "Sjeverni Jadran 08", "Srednji Jadran 10" i "Srednji Jadran 11".

Odlukama Vlade Republike Hrvatske od 2. siječnja 2015. godine dodijeljeno je 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Tim odlukama je prethodilo prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu koje je zaključeno 03. studenog 2014. godine. Sve to je odrađeno bez suglasnosti na granice predloženog istražnog prostora od strane jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na čijem području se nalaze predloženi istražni prostori i prije provedbe Strateške procjene utjecaja okvirnog plana i programa na okoliš.
U samom postupku Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu Šibensko-kninska županija je više puta opetovano ukazivala na čitav niz propusta koji su napravljeni u samoj proceduri, kao i na nepostojanje Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem koja će biti uz Strategiju održivog razvitka i Pomorsku strategiju krovni dokument na moru. Udaljenost granica istražnih prostora od 6 km od vanjske linije otoka, koja je kasnije izmijenjena na 10 km u potpunosti je bila neprihvatljiva obzirom na Nacionalni park Kornati koji predstavlja područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Kod izrade Okvirnog plana i programa te Strateške studije razmatrani su samo potencijalni pozitivni učinci eksploatacije ugljikovodika na proračun i pojedine industrijske grane, dok se nisu sagledali ekonomski negativni učinci koji su bili za očekivati poglavito u području različitih segmenata turizma i ribarstva.
Također, Županijska skupština Šibensko-kninske županije je na svojoj 12. sjednici održanoj 9. ožujka 2015. godine usvojila Zaključak o neprihvaćanju istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na istražnim poljima 8, 10 i 11 Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Zaključak je donesen zbog nepoštivanja niza važećih zakonskih odredbi, te proceduralnih i stručnih propusta i pogrešaka pri izradi Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Strateške studije o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.
Stoga ovim putem izražavamo zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske konačno shvatila ishitrenost svojih odluka u svezi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, posebice u istražnim prostorima 8, 10 i 11, te ih je u konačnici povukla.
 

Iz kategorije: Županija info