Datum objave: 11. Srpanj 2015

Večeras u Vodicama predstavljanje Festivala žudija i promenada kroz Grad

Diana Ferić
Diana Ferić

"Vodički Festival Žudija" bit će predstavljen večeras u Vodicama, na guvnu na Obali Vladimira Nazora. Bit ćeprikazan i film Šime Strikomana „XV. Vodički festival žudija" snimljen na ovogodišnjem festivalu u Mliništu, a gradom će prodefilirati Vodički žudiji koji su ujedno i organizatori ove manifestacije.

Promoviranjem Vodičkog festivala žudija želi se potaknuti na očuvanje kulturne baštine i skrenuti pozornost na lokalne običaje koji pomalo nestaju, te pokazujući svoju lokalnu različitost i tradiciju našim posjetiteljima, razvijamo svoje priče koje privlače, osvajaju goste, grade imidž i brand mjesta – destinacije.
Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Festival pokrenut u Vodicama 2001. godine na inicijativu akademskog fotografa Šime Strikomana iz godine u godinu je povećavao broj sudionika, te danas broji preko 30 grupa sudionika. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a onda su organizatori zaključili da bi program mogao postati monoton ako se održava uvijek u istom gradu, te su se 2006.godine predstavnici župa dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali.

Svako mjesto njeguje svoje običaje koji se razlikuju od drugih župa, te se kroz festivalski okvir pokreće želja i potreba manjih mjesta da obnove svoje običaje, da istaknu ljepote kojima će se identificirati, da se natječu u originalnosti i skupnim projektima koji povezuju ljude, piše portal INFOVODICE.

 

Iz kategorije: Županija info