Datum objave: 30. Prosinac 2013

Savjeti kako izvući najbolje od najvažnijeg obroka u danu

nm
nm

Znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali upravo krivi izbor namirnica za doručak može dovesti do gomilanja kilograma. Američki portal Shape donosi nekoliko savjeta što treba izbjegavati jesti za doručak:

1.       Izbjegavajte kupovne voćne sokove

Iako nas često uvjeravaju kako su to prirodni sokovi sa stopostotnim udjelom voća, ovakvi sokovi su često prepuni šećera. Umjesto kupovnog soka, bolja da sami iscijedite naranču ili umjesto toga popijete čašu vode.

2.       Bez palačinki, krafni, vafla

Umjesto ovakvih namirnica od tijesta koje su prepune masnoće, za doručak je bolje pojesti cjelovite žitarice, jogurt ili bjelanjak od jajeta koji su puni proteina pa ćete biti puni energije tijekom dana.

3.       Ne odustajte od šalice kave

Osim ako ne bolujete od hipertenzije ili dijabetesa, šalica kave će vas razbuditi i poslužiti kao dobar stimulans za ostatak dana. Ipak, pripazite s dodacima u kavu:  previše šećera, vrhnje ili šlag imati će suprotan učinak jer su puni kalorija.

4.        Držite se jedne servirane porcije

Namirnice bez masnoće, s puno proteina, kao voće ili cjelovite žitarice su odlični za pripremu vašeg uma i tijela za zahtjevan dan. Ipak, morate paziti da ni s njime ne pretjerate jer ćete opet postići suprotna učinak.

5.       Ne oslanjajte se na kupovne „pločice za doručak“

Pakirane pločice za doručak ili tzv. breakfast bars su idealne kao usputni doručak, ali azite s njima jer često imaju kalorija kao i kolač za desert. Većina takvih pločica su zapravo „maskirani“ keksi od zobene kaše s puno više šećera nego što trebate. Umjesto njih boje že poslužiti maslac namazan na crni kruh.

6.       Neka vam doručak bude obavezan

Čak i ako ste se probudili s osjećajem sitosti zbog obilne večere. Sjetite se da vam doručak treba kako bi dobili energiju potrebnu za taj dan. Preskakanje obroka može dovesti do slabijeg rada metabolizma. Pojedite barem neko voće ili jogurt s malo masnoće!

7.       Dodajte čašu H2O

Uvijek je dobro uključiti veliku čašu vode kao dio doručka. Voda će vas hidratizirati i pomoći vam da se osjećate siti i zadovoljni !

 

Na kraju na umu imajte sljedeću mantru: „Doručkujte kao kraljevi, ručajte kako prinčevi, a večerajte kao siromah“, savjetuje portal Shape.

 

 

Izvor: #shape

Iz kategorije: Zdravlje i ljepota