Datum objave: 23. Srpanj 2019

Uživajte u Krki s vidkovca na kojem uprtog pogleda u Visovac stoji i kralj Petar Svačić

Diana Ferić
Diana Ferić

Među pet samostalnih vidikovaca u „Nacionalnom parku Krka“ je i onaj s kojega puca pogled da otočić Visovac
Visova, okružen prepoznatljivom vizurom jablanova koji se "odmara" na mirnom, ujezerenom dijelu rijeke. Na tom vidikovcu, pogleda uprtog u taj „Gospin otok“, stoji i Petar Svačić, posljednji narodni hrvatski kralj, držeći u jednoj ruci mač, u drugoj štit.

 

Prema legendi, u gradu Kamičku, podignutom iznad klisure nad Krkom, na području Miljevaca, uz rub sela Brištane, rođen je Petar Svačić, posljednji kralj hrvatske krvi. Godine 2002., u povodu proslave 900. obljetnice njegove pogibije, podignut mu je spomenik na vrhu Visovačke brine, rad akademskog kipara Kažimira Hraste. 

Od ovog vidikovca spuštaju se serpentine koje vode do Stinica, gdje se nalazi pristanište brodova koji putnike i hodočasnike prevoze do Visovca. Tu neslužbeno počinje mistični srednji tok rijeke Krke. Taj dojam prvi nagovješćuje „Gospin otok“ Visovac, „bijela stijena“ usred jezera na kojoj od 15. stoljeća žive i mole franjevci.

 

Zastanite na njemu i divite se otvorenosti prostora, prije negoli se zaputite do samog otoka ili kroz stoljetnu šumu hrasta medunca i bijeloga graba u kojoj počinje poučno-pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina i u kojoj se nalazi posjetiteljski centar Visovačka kuća „Kuželj“, poručuju iz JU NP Krka.

 

Iz kategorije: Zavičajni putopis