Datum objave: 23. Travanj 2021

ŠIBENSKA BAŠTINA BEZ BAŠTINIKA / Fotografije Šibenčanke Ester Mazzoleni i danas su tražene među kolekcionarima, a mi u Šibeniku za nju ne marimo

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dragocjena fotografija šibenske operne dive Ester Mazzoleni s njenim autentičnim autogramom, djelo najpoznatijeg šibenskog povijesnog fotografa Carla Mattiazzija s početka 20. stoljeća, prodana je početkom 2021. godine nepoznatom kupcu na  internetskoj aukciji antikviteta za više od 2000 kuna.

Manje od jednog sata trajala je aukcija na specijaliziranoj internetskoj stranici koju prate kolekcionari iz cijelog svijeta, za fotografiju Carla Mattiazzija s početka 20 stoljeća koja prikazuje opernu divu Ester Mazzoleni, a sadrži i autentični autogram te slavne Šibenčanke. Ta fotografija koju je snimio jedan od pionira fotografije i fotografskog zanata u Šibeniku, Carlo Mattiazzi, prodana je nešto više od 2000 kuna prema kursu eura početkom 2021. godine. Riječ je o raritetnoj fotografiji starijoj od stoljeća koja na kolekcionarskom tržištu očigledno ima vrijednost koliko zbog svoje starosti i rijetkosti, toliko i zbog neupitnog znanja kolekcionara o tome tko je na njoj i tko njen autor. Za Šibenik i šibensku povijest ta je fotografija dragocjena baština i važan kamen u mozaiku njegovog zavičajnog i kulturnog identiteta, a nije bez značaja ni kao nacionalna vrijednost.

Sjajna bi bila vijest da je ta fotografija znamenite Šibenčanke s njenim potpisom koju je snimio vrhunski šibenski majstor fotografije, dospjela u šibenski muzej ili arhiv, no ni ovako nije loše. Barem znamo da postoji. Ester Mazzoleni, prva  europska operna diva rođena je u Šibeniku. Njezina obitelj je osnovala šibensko kazalište. Njezin muzej u Palermu godišnje posjeti više turista nego Dalmaciju. U Šibeniku se ona uopće ne spominje niti postoji išta što bi upućivalo na njezin lik i djelo.

Jednako je i s autorom fotografije Carlom Matiazzijem, prvim  Hrvatom u Hollywoodu, također Šibenčaninom. Ni o njegovom liku i djelu u Šibeniku se ništa ne  može naći. To je naša baština bez baštinika!

Više pročitajte na Volim Šibenik

Iz kategorije: Volim Šibenik