Datum objave: 08. Prosinac 2020

JESTE LI ZNALI?/ Vlado Gotovac, čiju smo 20. obljetnicu smrti jučer obilježili, bio je šibenski zet po svojoj prvoj supruzi Vlasti, rođenoj Berović

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Obilježena je jučer 20. godišnjica smrti  velikog hrvatskog pjesnika, književnika, filozofa, političara i osnivača HSLS-a Vlade Gotovca.Vlado Gotovac bit će vječno zapamćen kao borac za slobodu hrvatskog naroda te po snažnim riječima izrečenima ispred komande 5. vojne oblasti: ,,Ja vas volim i ja se s vama ponosim. I kada bih trebao birati da li ću s vama umrijeti ili s ovim strašilima živjeti, izabrao bih smrt.”. Još danas podzvanja još jedna  njegova poruka " Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje"

Šibenčanima bi trebalo biti zanimljivo i toda je Vlado Gotovac po prvoj supruzi bio šibenski zet. Riječ je o fetivoj Šibenčanki  Vlasti Gotovac rođenoj Berović, redateljici i prevoditeljici koja je rođena 1921. godine u Šibeniku, u bogatoj obitelji.  U Šibeniku je 1939. godine završila gimnaziju, a potom odlazi u Zagreb na Studij  franuskog jezila i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vrlo brzo se priključila SKOJ-u. Bila je u ustaškom logoru, kasnije u paertizanima, a 1958. godine, ne želeći nikakve privilegije, zaposlila se  kao asistentica režije na Radio Zagrebu. Tu je upoznala Vladu Gotovca. Režirala je sve vrste radijskih emisija, a posebno su joj umjetnički vrijedne emisije lirike, književno-glazbene emisije i radijske novele. Osim mnogobrojnih režija radijskih drama, antologijsku vrijednost imaju njezini prijevodi tih drama. To su prepjevi najzanimljivijih francuskih dramatičara 1960-ih i 1970-ih koji su izvođeni i u zagrebačkim kazalištima. U prvom braku je bila s također Šibenčaninom  Mirkom Peršenom koji se u nju zaljubio još u gimnaziji. I on je imao uspješnu karijeru. Bio je urednik Vjesnika  i Slobodne Dalmacije. Imaju dvoje djece, kćer i sina. Njezina unuka  je poznata televizijska novinarka  Maja Sever.  U braku s Vladom Gotovcem, s kojim je bila do svoje smrti 1991. godine ima kćer Anu.

Na slici: Vlasta Gotovac, rođena Berović

Gotovac je za nju napisao  "Vlasta moj dragi, nepopustljivi drug, ne samo moja žena".

 Vlasta Gotovac potječe iz obitelji Berović iz Doca. Otac joj se zvao Lovro, a majka Perina. U Šibeniku su u ekonomskoj  krizi izgubili sve što su imali tako da je Vlastina baka Perina poslije toga živjela i umrla u Zagrebu.

Na slici:Pradjed i prabaka Vlaste Gotovac

"Moj biološki djeda Mirko Peršen, a dedom sam zvala i Vladu,  i baka Vlasta zajedno su bili u SKOJ-u i u partizanima. Nakon rata su se rastali i baka se udala za Vladu Gotovca. Bila je zaista obrazovana i harbra žena. Preživjela je  propast bogate familije, ustaški logor, rat, 6 muževih zatvorskih godina... i ostala je hrabra i odlučna . Baka je zaista bila faca., kazala nam je Maja Sever. 

Iz kategorije: Volim Šibenik