Datum objave: 14. Svibanj 2019

"Oda janjetini",dokumentarac snimljen na šibenskom području gledajte 16. svibnja na HTV1 u 11 sati

Diana Ferić
Diana Ferić

Dokumentarnim film Oda janjetini, snimljenim na području Šibensko - kninske županije HTV nastavlja svoj serijal pod nazivom "Priče s končom iz borše Stanka Ferića". Film će biti prikazan 16. svibnja 2019. na HTV1, u 11.10 h, s reprizama u subotu, 18.svibnja. na HTV4 u 12.30 h, i odmah zatim na HTV3, u 13.17 h. Janjertina je jedino jelo koje se, pečeno na ražnju, na isti način sprema već više od 8 000 godina!


Film je snimljen na temelju istoimenog znanstvenog rada prof. dr. Zdenka Brusića (Šibenik, 16. rujna 1938. - Zadar, 10. studenoga 2014.), znamenitog hrvatskog arheolog i jedan od začetnika hrvatske hidroarheologije, koji je prilagođen široj čitateljskoj publici, objavljen u 7. broju časopisu Šibeniktm (od 2017. izlazi pod imenom Volim Šibenik).
-Mi nemamo ni boljeg jela ni duže kuharske tradicije ni starijeg gastro brenda od janjca na ražnju, uporno je za života govorio i prosvjećivao ljude povjesničar prof. dr. Zdenko Brusić, jedan od hrvatskih i europskih znanstvenih autoriteta, koji je kroz svoja istraživanja otkrio da se janjac na ražnju, na prostoru gdje se, kako reče, miris slasnog pečenja spušta od planina prema moru vrti bez prekida već više od osam milenija. O toj spoznaji napisao je znanstveni rad kojem je dao naslov Oda janjetini, a oda je uzvišena svečana pjesma posvećena uz ostalo, božanstvima i ljubavi", napisao je prof. Brusić.

 

Dokumentarc o janjetini sniman je u Šibeniku, Drnišu, Kninu, Donjem Polju, Boraji, na Kapeli, Unešiću, Hrstićima, Vukorepama, Planjanima Gornjim, Umljanovićima i na obroncima planine Svilaje, a u njemu sudjeluju eminentni znanstvenici dr.sc. Marina Krvavica, s Veleučilišta u Kninu, prof. dr.sc. Ante Uglešić i prof. dr.sc. Brunislav Marijanović sa Sveučilišta u Zadru, arheolog Joško Zaninović, Davor Gaurina, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš i povjesničar Milivoj Blažević, Frederik Levarda, Dalibor Martinović, Boško Škugor, Željko Ivić,Ante Velić, Hrvoje Pešut, Edi Rak, Vukoslav Šošić, Hrvoje Žaja, Stanka Škugor, Jere Šuperba,guslar Dane Jurić, uzgajivači ovaca Ante, Hrvoje, Matija, Lucija i Josip Miljak, Slavka Vukorepa, Milka Vukorepa i Kata Hrstić, Ivo Poljičak i Zlatko Grizelj, uzgajivači kapulice te vlasnici najpoznatijih hramova pečene janjetine i njihovi meštri od ražnja Marinko Orlović, "Marin" na Kapeli, Marica, Jere i Vice Šuperba, "Torcida" u Donjem polju, Nevenka Burazer, "Boraja" u Boraji i Ivan Kovilić, "Krka Belvedere" na Odmorištu Krka, na auto putu Split - Zagreb, iznad Skradina.

 

Poruka dokumentarnog filma o tradiciji pečenja na ražnju, utemeljenog na znanstvenom radu i istraživanjima dr. Zdenka Brusića, je da možemo koliko hoćemo, s ironijom ili posprdno, govoriti o tom primitivnom običaju s naših epskih prostora ili o našem čovjeku kao spodobi kojoj iz usta viri papršnjak, ali je činjenica da nemamo ni boljeg jela ni, ni duže kuharske tradicije ni starijeg gastro brenda od janjca na ražnju zato što je spremanje janjetine na ražnju i ispod peke ogledalo naše milenijske tradicije koja ne zaslužuje prezir i omalovažavanje već naprotiv, poštovanje i uvažavanje.
Film kroz zanimljivu priču u kojoj se prepliću životi, iskustva i sudbine ovčara, ugostitelja, meštara od ražnja, arheologa, povjesničara, znanstvenika, uzgajivača kapulice i gurmana koji obožavaju janjetinu s ražnja, poziva na očuvanje milenijske tradicije i baštine šibenskog kraja i Šibensko - kninske županije na čijem su području pronađeni arheološki dokazi koji potvrđuju da se, kada je o janjetini s ražnja riječ, ništa nije promijenilo tijekom minulih osam milenija.

On govori i o ovci pramenki koja se građom tijela prilagodila škrtoj ispaši na ljutom kršu, ali i krajoliku čija se flora prilagodila ovci, simbiozi zahvaljujući kojoj je janjetina pečena na ražnju na prostoru gdje se bura s planine Dinare spušta prema moru, nedostižno ukusna i slasna delicija.

Taj sočni film pun slasti i masti, ne završava očekivanim desertom, poletnom zdravicom u čast obilnog objeda pojedenog s neizrecivim užitkom pa ni okrepljujućim ubijanjem oka nakon obilne spize, nego zabrinutim upozorenjem da ćemo vrlo brzo ostati bez te milenijske tradicije ako je ne budemo znali čuvati i sačuvati kao dragocjenu baštinu. Na žalost, ako je suditi po tome kako se odnosimo prema ovčarstvu i ražanjskoj tradiciji, Oda janjetini mogla bi biti nadgrobna ploča na grobnici uspomena ne samo na slasnu janjetinu pečenu na ražnja nego i na ovčarstvo, Zagoru i divne, vrijedne i ponosne ljude koji su tamo živjeli.

 

Do sada su iz serijala Priče s končom - iz borše Stanka Ferića nastalog prema pričama i tekstovima o tradiciji, ljepotama, neobičnostima, gastronomiji i bogatstvima šibenskog kraja šibenskog novinara i urednika časopisa Volim Šibenik, Stanka Ferića, prikazani filmovi Šibenska luganiga i dvodijelni Šibenski trubaduri. Nakon Ode janjetini slijede dokumentarci Od jadnika do Polarisa o šibenskom rock bandu Polaris, zatim film o nezaboravnoj Grupi Mi i počecima rock and rolla u Šibeniku, gastro dokumentarac Kulen, kulenica divenica i dokumentarac o Zagori.

U pripremi su filmovi o znamenitom šibenskom desertnom vinu, šibenskoj maraštini i Kornatima, ali ne kao otočju nego o naselju Kornati i njegovim stanovnicima.
Istovremeno u tijeku je montaža dokumentarnog filma Obrana dječje radosti o šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu u Domovinskom ratu.

Redatelj svih filmova iz serijala Priče s končom - iz borše Stanka Ferića je Ivo Kuzmanić, a urednik Aleksej Pavlovsky. Serijal je realiziran u produkciji Programskog odjela Kultura HTV-a, emisije pučke i predajne kulture, dok se film Obrana dječje radosti realizira se u produkciji Dokumentarnog programa HTV-a. Redatelj je Ivo Kuzmanić, a urednik Vladimir Brnardić.


 

Iz kategorije: Volim Šibenik