Datum objave: 22. Studeni 2018

Samouki Unešićanin prije 100 godina izračunao kada se rodio i kada je uskrsnuo Isus Krist

Diana Ferić
Diana Ferić

Jeste li znali da je Filip Jakov Škoprc, pučanin iz Unešića prije točno stotinu godina objavio je svoje najveće i najvažnije djelo, matematičko - astronomsku raspravu "Hubroj vikova" s točnim izračunom rođenja i trajanja života te točnih datuma raspeća i uskrsnuća Isusa Krista Kada se ta knjiga 1918. godine pojavila izazvala je pravu intelektualnu buru, čuđenje i nevjericu. Autor te minuciozne komparacije julijanskog i gregorijanskog kalendara i njihove stručne matematičko i astronomske analize bio Zagoranin bez ikakvog formalnog obrazovanja.

 

Škoprcov “Hubroj vikova”, cijelo stoljeće, nakon što je ugledao svjetlo dana još uvijek je jedno od najintrigantnijih, ali i najmanje poznatih i najslabije izučenih djela koja pripadaju baštini hrvatske pučke pameti, štoviše pučke znanosti. Riječ je o iznimno vrijednom i zanimljivom djelu koje nije, kao što bi se moglo pomisliti, naivno nagađanje i ezoterično proricanje nego kompetentni studiozni astronomsko - matematički rad o kojem bi se i danas itekako imalo što reći.

Tu nevjerojatnu knjigu punu preciznih izračuna utemeljenih na izvrsnom poznavanju astronomije, matematike i povijesti, koja ni sto godina nakon tiskanja nije stručno valorizirana, i njenog autora Filipa Jakova Škoprca od zaborava je spasio jedan drugi jednako začudni pisac i povjesničar amater (ali ne i diletant!) iz Unešića. Riječ je o nastavniku hrvatskog jezika Jakovu Grbeši, autoru niza djela koja su danas temelj opstojnosti i identiteta Zagore, točnije rečeno njenog srca i duše Šibenske zagore čije je upravno središte Unešić. On je još prije dvanaest godina, dakle 2006. godine shvatio značaj i veličinu Škoprca te je o njemu i njegovim djelima objavio knjigu "Filip Jakov (Unešić 1879. 1921.) pučanin, humanist istraživač".

 

O tomu više možete doznati u novom broju internetskog časopisa Volim Šibenik na linku:

https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no28_-_spojene_strani

 

 

 


 

Iz kategorije: Volim Šibenik