Datum objave: 01. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN – Dan žalosti u Šibeniku. Zatvorene su sve javne kuće!

Diana Ferić
Diana Ferić

Javne kuće po kojima je Šibenik bio nadaleko poznat jer su bile dobro organizirane i uredno vođene kao trpljeni obrti, zatvorene su na današnji dan 1. Listopada 1936. godine. Tog dana zatvorene su sve javne kuće u Kraljevini Jugoslaviji, a prostitucija je zabranjena.

Odluka vlade Kraljevine Jugoslavije da se javne kuće zatvore, dočekana je u Šibeniku s velikim nezadovoljstvom i negodovanjem. Šibenske javne kuće bile su na dobrom glasu. Štoviše isticane su kao primjer uzor kako treba voditi tu vrstu obrta i kako treba brinuti o zdravstvenoj zaštiti prostitutki.

U Šibeniku je postojao općinski pravilnik o tome tko smije i pod kojim uvjetima otvoriti trpljeni obrt za trgovinu spolnim uslugama. Sve prostitutke bile su registrirane, imale su iskaznice javnih žena i besplatne tjedne liječničke preglede. Pravila ponašanja u javnim kućama bila su pažljivo regulirana i dosljedno su se provodila.

Jedna od šibenski specifičnosti bio je javni svečani ispraćaj mladića u javnu kuću na dan kada bi postali punoljetni.

U šibenskim kronikama ostalo je zabilježeno da je grad 1. Listopada 1936. godine bio zavijen u crno i da su se mnogi Šibenčani ponašali kao da je dan žalosti zbog zatvaranja javnih kuća i gubitka tradicije do koje se držalo.

Ispred kavane „Medulić“, zabilježio je novinar Manfred Makale, o toj odluci donesenoj u Beogradu puno se razgovaralo, a nepodijeljeno je mišljenje da Šibenik baš i neće biti velikom gubitku jer mu je ostali vrhunski kupleraji u gradskoj upravi i političkim strankama.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik