Datum objave: 05. Kolovoz 2018

FOTO Šibenčani su znali koje su pomidore najbolje stoljeće prije današnje znanosti!

Diana Ferić
Diana Ferić

Znanstvenici su ovih dana objavili da su rajčice sorte volovsko srce najkvalitetnije i najzdravije od svih rajčica, a Šibenčani i šibenske domaćice znali su za to skoro cijelo stoljeće prije nego što je to otkrila i objelodanila suvremena visoko sofisticirana znanost.

Da su naši preci znali cijeniti volovsko srce i da su guštali u njegovim slastima otkrila nam je fotografija šibenskog Starog pazara snimljena 1935. godine. Potječe iz fundusa povijesnih negativa tvrtke "Photo Goldner" iz Pariza, a snimljena je najvjerojatnije s prozora neke od kuća uz Stari pazar.

 

 

U fundusu "Goldnera" su tri fotografije šibenskog Starog pazara, a najzanimljivija je ona na kojoj se vidi kako Šibenčanke u drvenoj kašeti biraju volovska srca. Lijevo od njih je Šibenčanka s košaricom kupljenih pomidora, volovski srca i šljivara, koja je šokantno slična slici suvremene idealne "mišance" pomidora za domaćinstvo koja je objavljena ove godine!.

Ta slika iz 1935. godine prava je senzacija jer eksplicitno dokazuje da su naše bake i prabake jako dobro znale koje su pomidore najbolje.

 

 

Među pomidorama, a u svijetu ima ih više od 4000 vrsta, volovsko srce je prema aktualnim znanstvenim istraživanjima, najbolja i najzdravija, štoviše gotovo bez konkurencije u svijetu pomidora.

Ta rajčica krupnih plodova koji mogu dosegnuti i više od kilograma, nježni je div. Jako je osjetljiva, ne podnosi skladištenje i transport, ali zato nudi obilje slasti, slasti i zdravlja. Riječ je o vrlo staroj sorti koja je u Europu iz južne Amerike donesena u 15. stoljeću. Njeno sjeme ljubomorno je čuvano i u seoskim domaćinstvima prenošeno s koljena na koljeno kao neka vrsta obiteljskog blaga.

 

 

Od volovsko srca prave se najbolje salate i sokovi, a na zelenim tržnicama u pravilu je znatno skuplja od ostalih vrsta pomidora. Zbog slasti, sočnosti i nenadmašnog okusa volovsko srce ponegdje nazivaju i medenim srcem.

 


 

Iz kategorije: Volim Šibenik