Datum objave: 19. Veljača 2018

Kako je Karlovac sačuvao svoje staro kino "Edison", a Šibenik dao srušiti "Teslu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Nije točno da su u Šibeniku do sada svi šutjeli zbog planiranog rušenja zgrade bivšeg kina Tesla. Redakcija časopisa „Volim Šibenik“ u nekoliko je navrata, a zadnji put lani, o tomu pisala i pozivala gradske oce da razmisle da se sačuva ta zgrada i da se interpolira sa novim, modernim sadržajima. Udruga „Volim Šibenik“ je čak kontaktirala s ljudima iz zagrebačkog filmskog muzeja i s nekim šibenskim filmašima koji su podržali ideju da se u Šibeniku, u kinu Tesla otvori jedan takav muzej, s obzirom na bogatu tradiciju filmske umjetnosti u Šibeniku.
Ali zov i utjecaj kapitala i moćnika su jači!!! Zbog toga  nije niti javnost bila uključena kada su se donosile odluke o budućnosti te vrijedne lokacije u Gradu Šibeniku.

 

 

Da zadržavanje u prostoru takvih zgrada i zbog njihove arhitektonske važnosti i zbog važnosti onoga čemu su služile itekako ima smisla pokazao je Grad Karlovac koji je za obnovu svog starog kina, svega nekoliko godina starijeg od šibenskog „Tesle“ dobio pozamašne novce iz Europskih fondova. Pa kako to nije uspjelo Šibeniku koji je puno spretniji i iskusniji u izvlačenju europskog novca?

Evo što smo napisali prije godinu dana:

Grad je otkupio zgradu najstarijeg kina kako bi je uz pomoć sredstava iz fonda EU „Kulturna baština u funkciji turizma“ pretvorio u muzej filma, akademiju filmske kulture i kuću za odgoj filmske publike

Zahvaljujući tome staro će kino dobiti suvremenu kino, kafić i suvenirnicu, filmoteku, tematsku knjižnicu, muzejski postav gdje će biti izložena povijesna filmska baština, konferencijsku dvoranu i poslovne prostore, a grad će konačno imati prikladni prostor za filmske festivale i njegovanje filmske kulture. Predviđena je i instalaciju novih tehnologija pa staro kino funkcionirati kao „pametna zgrada“.


Preobrazba te prve zgrade koja je bila izgrađena kao kino koštat će 21,3 milijuna kuna, a moguća je zato što ju je Grad krajem prošle godine otkupio od privatnog vlasnika svjestan njene vrijednosti i značaja filma u svojoj bogatoj povijesti i kao i važnosti prinosa filmskoj umjetnosti i kulturi koje su dali njegovi glumci, režiseri, autori filmske glazbe i teoretičari filmske umjetnosti.

 

Stara zgrada kina zaštićena je kao osobito vrijedna kulturna baštini, a Grad je pravovremeno pripremio svu potrebnu dokumentaciju kako bi projekt obnove prijavio na europski natječaj koji je trebao biti objavljen u svibnju, ali je objava odgođena. Odgoda gradske dužnosnike i službe nije zbunila. Naprotiv, dobiveno je dovoljno vremena da se izda i građevinska dozvola tako da će radovi moći započeto čim sredstva budu odobrena.
Najvažnije je da će kino zadrži svoju primarnu funkciju, a to je prikazivanje filmova, a svi dodatni sadržaji samo će oplemeniti prostor. Građani su pozvani da svojim prijedlozima pridonesu uređenju kina i osmišljavanju programa.


Tako je učinio Grad Karlovac sa svojim najstarijim kinom „Edison“. Zgrada kina izgrađena je 1920. godine, a zadnja komercijalna kino predstava u njemu je održana 2007. godine. Gornja vijest na žalost ne odnosi se na šibensko kino „Tesla“ izgrađeno 1921. godine kao prvo pravo šibensko kino. Zgradu kina „Tesla“ Grad Šibenik nije otkupio.

 

Zgrada kina „Tesla“ nije zaštićena kao kulturna baština. Šibenik nema gdje čuvati, izučavati i pokazivati svoju filmsku baštinu na koju, čini se, čak nije ni ponosan uglavnomzato što nije svjestan njenog bogatstva i vrijednosti. 

Sudbina kina „Tesla“ je rušenje. Sudbina kina „Edison“ je novi život. Kina „Tesla“ više neće biti. Šibenska filmska baština bit će čuvana i njegovana u kinu „Edison“ u Karlovcu u kući za odgoj filmske publike i muzej povijesti filma i filmske umjetnosti koji uopće nije moguć bez šibenske filmske baštine!

 

Iz kategorije: Volim Šibenik